Některé hračky z plastového odpadu poškozují dětem nervový systém. Výrobu povoluje špatná evropská legislativa

Jaké hračky jsou nebezpečné a proč?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V recyklovaném plastu jsou přítomny látky poškozující nervový systém, imunitu a ohrožující plodnost mužů. Objevují se ve stavebním materiálu, kobercích, nádobí, kadeřnických pomůckách nebo hračkách pro malé děti. 

Výrobu firmám přitom povoluje současná evropská legislativa. Řešením je podle společnosti Arnika zákaz využívání toxických plastů. Upozorňují na to například ve videu s herečkou Simonou Babčákovou (podívat se můžete ZDE). Vybízí veřejnost k podpisu výzvy, aby donutila politiky jednat. 

"Vzhledem k tomu, že problém s odpady nejen nemizí, ale stále narůstá, považuji jej za aktuální a prioritní společenské téma a podporuji aktivity, které na tento dlouhodobě neřešený problém upozorňují. Stav je alarmující a je třeba přijmout odpovědnost," říká Simona Babčáková.

Chraňte zdraví dětí

V kampani sděluje veřejnosti, aby svým podpisem vyzvali politické špičky k zákazu využívání toxického plastu, prosazení bezpečné recyklace v České republice i v celé Evropské unii a zajištění zdraví našich dětí. "Nebezpečné látky v plastech nejen, že ničí životní prostředí, ale poškozují také imunitu, způsobují hormonální poruchy a jsou spojené se sníženou inteligencí a soustředěním u malých dětí," dodává Karolína Brabcová, specialistka na problematiku toxických látek z Arniky.

Dnešní stav je způsoben nepříjemným dědictvím minulosti. Dříve se do plastů přidávaly příměsi, o kterých vědci později zjistili, že jsou jedovaté. Šlo o bromované zpomalovače hoření, změkčovadla a těžké kovy, kterými výrobci ošetřovali elektrospotřebiče, čalounění v autech i nábytku apod. Dnes jsou při výrobě nového zboží zakázány, Evropská unie však firmám povolila jedovaté plasty recyklovat a vyrábět z něj další výrobky.

Jediná a správná cesta?

Rizikové chemikálie nakonec běžně končí ve výrobcích z černého plastu, jako je stavební materiál, vybavení domácností, nádobí a dokonce hračky pro malé děti.

"Chceme recyklaci vrátit její dobrou pověst. Znovuvyužívání a recyklace odpadu je jediná možná a správná cesta, která nám v dnešní době zaměřené na spotřebu šetří zdroje a energii. Proto povinností politiků je zrušení výjimek umožňujících recyklovat nebezpečné materiály, odstranění jedovatých plastů z recyklačního koloběhu a zákaz výroby nových produktů z toxického materiálu. Jedině tak budou spotřebitelé moci důvěřovat výrobkům z recyklovaných materiálů a cirkulární politika nabyde smyslu," uzavírá Brabcová.

Klíčová slova:
EU