Pozor na tasemnice: Problémům se zažíváním koček se dá předcházet

Na co je třeba dávat si pozor? Ne vždy je nejlepší to, co si myslíte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jednou z nejčastějších příčin návštěv u veterináře chovatelů koček bývají nepředvídatelné žaludeční problémy. Mnohdy jde ale zbytečným a stresujícím návštěvám u odborníků zabránit, pokud pečlivě dohlížíme na správnou životosprávu, která může kočkám zlepšit nejen kvalitu života, ale i jeho délku.

Častým problémem u koček je gastritida - zánět žaludku, ta vzniká při konzumaci potravy obsahující látky, které žaludek neumí dobře strávit a může tak způsobit akutní zánět. Je proto důležité podávat prověřené krmivo, které obsahuje kvalitní a na bílkoviny bohaté suroviny.

"Stejně jak kontrolujeme, co jíme my, měli bychom hlídat složení krmiva i u zvířat. Důležité je sledovat podíl bílkovin. Ten by měl být vždy nad 30 %. Vybírejte také ty produkty, kde není vysoký obsah soli. Ta kočkám sice chutná, ale nedělá dobře jejich žaludku a močovému ústrojí. Pro dobré zažívání je vhodné volit grainfree krmivo," říká odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka.

Pokud kočka zvrací více než třikrát do měsíce, měli bychom začít být více pozorní, může to signalizovat závažnější problémy s ledvinami nebo játry.

Časté zvracení

Občasné zvracení u kočky je celkem běžná záležitost, čistí si tím žaludek od nestrávených granulí nebo spolknutých chlupů (především u dlouhosrstých koček). V tomto případě je vhodné volit krmivo, které pomáhá od vzniku tzv. trichobezoárů neboli chomáčků chlupů v žaludku.

Jestli se zvracení objevuje po změně stravy, značí to, že kočce moc nechutná nebo změna stravy byla příliš "ostrá". Ideální je přeměnu krmiva naplánovat na jeden týden, kdy novou stravu dáváme pozvolna. Zvyšujete podíl nového krmiva a zároveň snižujte podíl původního, až budete na konci týdne kočku krmit výhradně novým krmivem.

"Přechod někdy může trvat i dva týdny. Pokud ale již kočka zvrací, nasaďte krátkou hladovku a pak přejděte k typu stravy, na který je zvyklá," vysvětluje Martin Pučálka. Při častém zvracení je důležité zajít k veterináři na kontrastní vyšetření trávicího traktu.

Pozor na tasemnice

Pokud kočka zvrací, má křeče nebo je výrazně pohublá. Může to i znamenat, že má v tenkém střevě tasemnici. Ta tělu odebírá živiny a kvůli toxičnosti negativně působí na fungování střev. Tasemnice se nejvíce vyskytuje u koček s volným pohybem venku, například po pozření hlodavce. Kočku je proto důležité minimálně dvakrát do roka odčervovat.

K nepříjemným zažívacím potížím u kočky patří i průjem, který může být způsoben přežráním, zkaženým jídlem či změnou potravy. Je důležité, pokud kočka chodí ven, ji jeden den nepouštět mimo domov a podávat jí pouze čistou vodu. Poté dávejte speciální dietní krmivo, vždy v menších dávkách (přibližně polovičních, na které je kočka zvyklá). Je-li průjem delší než dva dny, zajděte k veterináři, může to znamenat závažnější problém.

Čokoláda a další chutné jedy: Potraviny, které vaši kočku zabíjejí. Více čtěte zde.