Jdeme do sebe: Posilovna neznamená jen činky, důležité je umět experimentovat

Dokopat se do posilovny je mnohdy těžší než samotné cvičení...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rozhodli jste se konečně pravidelně navštěvovat posilovnu? Skvělá volba! Je však důležité si tento nový, pro někoho poměrně těžký úkol, dobře nastavit hned od začáku - musí vás bavit a musí být vidět výsledky. Pouze tak dojdete k vámi vytoužené postavě. 

Jak se říká, strach je tady od toho, abychom ho překonávali. Je součástí života už od našeho dětství, kdy nám rodiče vštěpovali různé „bubáky“. Např. že pod postelí jsou strašidla, že si pro nás přijde čert apod. V dospělosti máme strach před prvním dnem v nové práci, prvním rande s novým objevem nebo právě i z nových koníčků, jako je posilovna. Vše, co je nové, nás takzvaně děsí a vytváří v nás neklid. A co tedy ta zmíněná posilovna, bojíte se? Nic hrozného než potkání nových lidí se vám rozhodně stát nemůže a třeba objevíte koníček na zbytek svého života.

Vypracovaná a štíhlá postava není sice nic jednoduchého, ale posilovna vám k ní radikálně pomůže. Doby, kdy do fitka chodili jen nabušení kulturisté, jsou dávno pryč. Čím dál víc zde potkáme také ženy, které neběhají jen na běžeckých pásech, ale zvedají i činky. A někdy i pořádné váhy... 

Do posilovny budete třeba časech chodit nejen kvůli sobě a boji o co nejlepší tělo, ale také kvůli novým přátelům.

Z ničeho nic najdete třeba nové kamarády

Pokud se pohybujete pořád mezi prací a domovem, poznat nové známé je téměř nemožné. Ve fitku se točí desítky lidí, kteří sem chodí několikrát týdně. I kdybyste se seznamovat nechtěli, časem k tomu dojde, protože se vídáte pořád dokola a začnete se minimálně zdravit. 

S někým si můžete sednou do oka víc, s jiným méně. Mnoho lidi si tak najde svého sparing-partnera, se kterým cvičí své tréninky, vzájemně se hecují, podporují a cvičení je zase o něčem jiném. Naopak ve volných chvílích posedíte u kafe na baru, takový pokec po tréninku je také k nezaplacení.

Posilovna je i motivací

Cvičení doma je určitě výborné a také účinné. O tom jsme ostatně hovořili již v našich předchozích dílech seriálu "Jdeme do sebe". Ale přiznejte se, kdo z vás se dokope min. třikrát týdně k domácímu cvičení? I když se někdy přemluvíme, cvičení každý druhý odbude. V posilovně se taková situace málokdy stává, protože atmosféra a pohled na ostatní, kteří makají ze všech sil, až jim pot teče po zádech, vás namotivují! Až se budete divit, kde se tolik energie ve vás vzalo.

Také tréninkový plán a deník vám pomohou k motivaci i lepším výsledkům.

Že by nový koníček?

Když se někoho zeptám, jaký má koníček, většina lidí jich moc nevysloví. Po práci sednou k telce a druhý den znovu. Ženy naopak tráví čas jen s dětmi, což jim časem leze na mozek.

Odpočinek je určitě potřeba, ale takhle si dobře prožitý život nepředstavuji. Sport patří k člověku odjakživa a třeba si oblibu najdete právě v posilování. 

Zlepšování uvidíte během chvíle, pomůže i tréninkový plán

Ve fitku zvedáte váhy, čím déle budete cvičit s dobře vymyšleným tréninkovým plánem, tím silnější budete. Vaše odhodlání, vůle, síla, vytrvalost porostou v závislosti na tréninku. Výbornou motivací je vést si tréninkový deník, kde si píšete každý trénink včetně zvednutých vah. Když se ohlédnete zpět, třeba 3 měsíce, uvidíte obrovský progress, který vás motivuje pokračovat, ne-li zabrat ještě víc.

Posilování není nuda, nebojte se experimentovat!

Určitě není správnou cestou to, když spadnete do stále stejného tréninkového plánu, který nemůže bavit nikoho. Třikrát týdně stejné cviky, ve stejném pořadí se stejným počtem opakování? To nemůže přeci bavit nikoho! Nebojte se experimentovat, koukněte na nějaké nápady na internet nebo do knih. Proč nevyzkoušet třeba funkční trénink, crossfit nebo různé doplňkové lekce jako box, spinning nebo pilates? Posilovna neznamená nutně jen činky.

V samotném tréninku můžete použít různé vychytávky, co se týká způsobu cvičení (shazovací série, negativní opakování, pyramidy) nebo i nových pomůcek (bosu, TRX, gumy, kettlebell, aquahiit, sandbag). Svaly dostanou nový stimul a překonají stagnaci.

Doufám, že jsme nejednoho z vás naladili alespoň okusit atmosféru posilovny. Myslete na to, že to děláte hlavně pro sebe, své tělo i zdraví.

Příští týden se v dalším díle seriálu "Jdeme do sebe" podívaáe na základní začátečnické cviky v posilovně.