UFO v Česku: Jaké případy jsou dodnes nevysvětlené?

Pravda nebo fotomontáž?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nejasné úkazy na nebi, podivné předměty, které upoutají vaši pozornost, protože jste je nikdy neviděli. UFO je předmětem spekulací nejenom v USA, ale některé záhadné objekty vzbudily pozornost i v České republice. Jaké to jsou? A může to být pravda? 

Co je to UFO? V první řadě má zkratka jasný překlad Unidentified Flying Object - neidentifikovaný létající předmět. Pokud někdy na nebi zahlédnete něco, co nelze logicky vysvětlit, pravděpodobně se může jednat o UFO.

Většina záhad má své vysvětlení a seriózních případů je jako šafránu. Nekonečnost vesmíru však nedá spát žádnému lovci záhad, a tak nalezneme i několik "létajících talířů", které se objevily na území České republiky. 

Většina konkrétních případů (90 – 97 %) má racionálně vysvětlitelný původ. U některých pozorování se však nepodařilo příčinu hlášeného jevu určit. 

Vranovská přehrada

Udajně největší kontakt s UFO na našem území proběhl 12. července roku 1987. Stříbrný objekt ve tvaru doutníku o velikosti 10 až 15 metrů byl sledován vrtulníkem československé armády nedaleko Vranovské přehrady. Žádná oficiální zpráva o podivném úkazu nebyla zveřejněna. Všechny informace pocházejí z výpovědí přítomných svědků. Piloti vrtulníku měli objekt údajně popsat - jako letoun bez křídel. Některé informace hovoří o marném pokusu létající objekt sestřelit, ale díky výrazné rychlosti se ztratil v mracích. 

Borová

Velmi zásadní události pro českou ufologii se odehrály 21. a 22. srpna v roce 1993. Během těchto dnů byl navýšen počet pozorování, které opravdu dokazují, že na obloze se odehrává něco jen těžko vysvětlitelného.

Starší pán během své procházky se psem na cestě z vesnice zpozoroval neobvyklý předmět velký asi 70 cm na délku a 40-50 cm na výšku. Levitoval kousek nad zemí a starší pán se nezmohl na nic jiného než jen nevěřícně zírat, jak objekt v plynulém pohybu mizí nad louku a následně úplně pryč. 

Následují den hned několik svědků nezávisle na sobě zpozorovalo podivné létající objekty doutníkového tvaru. Nejprve jak stojí na místě a pak se vzdalují pryč, každý jiným směrem. Úkazy byly zaznamenané hned na několika místech Čech i Moravy. Svědci se shodují, že viditelné objekty nebyly vůbec hlučné a pohybovaly se až podivně plynule. Další úkaz se objevil nad hlavami dalších svědků, kteří popisují objekty ve tvaru trojúhelníku.

Neobvykle velká koncentrace UFO hned na několika místech České republiky učinila srpnové dny roku 1993 nejzajímavějšími v dějinných pozorováních nevysvětlitelných objektů na našem území. 

Australský astrofyzik Stephen Hughes má jasný názor, že pozorování UFO nemá žádnou spojitost s mimozemšťany. Údajně tak na základě svého pozorování příčinu podobných jevů přisuzuje přírodním jevům, jako je kulový blesk nebo jiné atmosférické úkazy.

Nové hrady

Že znáte kruhy a symboly v obilí jen z filmu a knížek? Jeden takový se během roku 2000 objevil na jihu Čech poblíž Nových Hradů. Jestli je tento úkaz v polích dílem lidským nebo mimozemským, není dodnes zcela jasně vysvětleno. Někteří svědci popisují oválný předmět, který se v tichosti pohyboval malou rychlostí jen pár metrů nad zemí. Intenzita světla byla až děsivá. 

Ti, co podobné úkazy popírají, se často odkazují na přírodní jevy, které můžou stát za podobnou záhadou. Kulový blesk nebo lidská kreativita? Pravdou je, že dodnes nejsou veřejnosti známé žádné reálné důkazy o existenci mimozemské civilizace.

Projekt záře

Míst, která jsou v České republice spojená s podobně nevysvětlitelnými událostmi, je o mnoho víc. Velmi poctivě se všem těmto úkazům věnuje Projekt záře. Ten eviduje všechny podobné jevy, které alespoň trošku souvisí s UFO. Některé více, některé méně seriózní informace vás mohou navést na stopu věčné záhady našeho lidstva. Jsme ve vesmíru sami?