Zašlá sláva českého cirkusu. Aby se uživili, musí svá zvířata půjčovat do reklam

Není cirkus bez medvěda na motorce nebo koloběžce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnešní doba rozhodně nepřeje cirkusům, jako tomu bylo v minulosti. Obrovská konkurence volnočasové zábavy a internet plný šílených podivností ubírá dnešnímu cirkusu jeho původní kouzlo. Svět se vyvíjí bleskovým tempem a zdá se, že cirkusu ujel vlak.

Dlouhé fronty plné rodin s dětmi, které se nemohou dočkat, až uvidí neskutečné kousky exotických zvířat. Klaun v mezičase rozesmívá publikum a plné hlediště tleská obdivuhodným gymnastickým schopnostem artistů. Večer zakončuje medvěd na motorce a návštěvník si odnáší zážitek na celý život. Idylické časy jsou pryč a tzv. “cirkusákům” zbývá jen nostalgie a vzpomínka na minulost.

V současné době v ČR existuje okolo třiceti cirkusů. Nejznámějšími provozovateli cirkusů na území Česka jsou Národní cirkus Originál Berousek a Originál cirkus Humberto. 

Trocha historie

Kočovní cirkusáci se s manéží a šapitém objevují poprvé v 19. století. Spojení klasické manéže s jarmarečními atrakcemi se postupně obohacovala o artistické představení a vycvičené kousky exotické zvěře.

Medvědáři a drezéři šelem, opic a jiných zvířat se v programu střídali s komickými výstupy klaunů a dechberoucím uměním akrobatů. Rozvoj dopravy v 19. a 20. století umožnil “cirkusákům” kočovat. Klasické dřevěné maringotky a povozy tažené koňmi se sice proměnily ve velká nákladní auta, ale v minulosti byla změna místa pro tento obor zcela zásadní.  Když kočovníkům končila sezona, tak okupovali tzv. zimovoště, kde se společně s celou lidskou i zvířecí “rodinou” uhnízdili a vytvářeli stálé manéže. Ty jim umožnily větší koncetraci výcviku zvířat a tím mohli svoje představení posouvat zase o něco dál.

100 let!

Nejslavnějšímu cirkusu u nás je letos rovných sto let. Jak se na jejich provozu promítla nová doba, která vyžaduje stále extrémnější a sofistikovanější způsoby zábavy? Od dob zakládajícího Ignáce Berouska se toho změnilo opravdu hodně. Zvýšila se konkurence v počtu ostatních cirkusů a zájmy lidí jsou dnes rozptýlené do všech světových stran.

Rod Berousků se přes komplikovanou historii zestátnění a emigrace po revoluci vrátil a dnes s názvem Národní cirkus Originál Berousek cestuje po českých městech. Aktuální situace je donutila, že artista o přestávce prodává cukrovou vatu a sám pokračovatel tradice Jiří Berousek musí vykonávat hned několik čísel za jedno představení. Nedostatek diváků v hledišti se snaží vyřešit svojí proslulou drezurou a skvěle vycvičenými zvířaty, které půjčují do filmů a reklam. Program klasických cirkusů se snaží postupně přizpůsobovat moderní době, ale tzv. Nový cirkus si získává větší pozornost.

Slavné Nové cirkusy jsou francouzský Circus de Soleil a v České republice CirkLaPutika, který jako principál vede Rosťa Novák.

Nový cirkus

V sedmdeátých letech dvacátého století se ve Francii rozvíjí tzv. Nový cirkus. Ten se snaží divákům nabídnout jiný zážitek než vycvičeného slona na stoličce a medvěda na motorce. Své představení, které většinou pevně stojí na extrémních kouscích akrobacie, spojuje s jinými druhy umění.

Velmi zásadní je pro Nový cirkus tanec, hudba, divadlo, film a výtvarné umění. Některé spolky se snaží skrze fyzické představení předat divákovi umělecký zážitek. Styl různých divadel se může velmi lišit. Některé chtějí uspět úžasem a ty další vytvářejí hloubku v uměleckém zážitku.

Přijel cirkus

Doby, kdy postavený stan na louce nebo charakteristický plakát na ulicích vzbuzoval obrovský zájem, jsou u konce. Cirkus už není taková senzace jako v minulosti. Obdivuhodné kousky vycvičených zvířat se stále více stávají předmětem zájmu v televizi než v manéži. Nový cirkus, který ze svého programu zvířata zcela vynechal, ale získává na stále větší popularitě. I tak je obdivuhodné, že značka Berousek existuje stejně dlouho jako náš samostatný stát.

Námořníci bez moře? Žádný problém, Češi kupodivu mají co nabídnou. Více čtěte zde.
Klíčová slova: