Technici nechybějí jen v továrnách. O jaké profese je největší zájem?

Kde je šikovných lidí potřeba nejvíce?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká ekonomika stále roste, podle ohlasu z podniků ale průmysl jede na hranici možností. Scházejí totiž zaměstnanci. Nejen dělníci, ale i výkonný střední management, tedy konstruktéři, mistři, technologové. Co s tím?

Technici nechybějí jen ve výrobě. S jejich nedostatkem se potýká stavebnictví, energetika, samozřejmě IT a telekomunikace, ale třeba i bezpečnostní služby nebo firmy zabývající se úpravou vody. "Na trhu chybějí především lidé se středním technickým vzděláním, praktici na pozicích mistrů, techniků, projektantů, přípravářů," říká Michal Novák z Profesia.cz.

"Jejich úbytek značně souvisí s demografickým vývojem, silná poválečná generace těchto fachmanů se dostala do důchodového věku a mladí s technickým nadáním dnes většinou střední školou nekončí a jdou studovat na školy vysoké. I o ně je velký zájem, firmy se na technikách snaží potenciální zaměstnance získat už v době jejich studia."

Problém s hledáním technicky zaměřených kádrů mají i společnosti, které byly ještě nedávno pro zaměstnance atraktivním cílem – menší a střední progresivní firmy rodinného typu.

Kde chybí lidé nejvíce?

Které obory postrádají nové síly nejvíce? Podle údajů zmíněného pracovního portálu je největší zájem o elektrotechniky a servisní techniky, z oborů kromě IT vede strojírenství. Největší zájem o nabízená pracovní místa projevují technici v dřevozpracujícím průmyslu a ve stavebnictví. Naopak největší problém s obsazením nabízených míst mají energetici a výrobní podniky, zejména strojírenské.

Některé firmy mluví dokonce o oslabení jejich schopnosti zvládnout nasmlouvané zakázky. S nástupem sezony stavebních prací začíná být problém i v tomto oboru, protože rozjeté hospodářství a vyšší investice státu vedou k nárůstu objemu zakázek, firmy ale ochromuje nedostatek pracovníků.

Kolik si kde mohou vydělat?

"V našem úzce specifickém oboru se nepohybuje masa uchazečů o zaměstnání, ale zájemci o práci u nás se vždy našli. A to nejen proto, že jsme zajímavý zaměstnavatel, ale i díky působení ve Zlínském kraji, který se v nezaměstnanosti v rámci ČR pohybuje na předních příčkách," říká Miroslav Maňásek, ředitel společnosti Aquarex Waterprofit.

"To se ale změnilo, jako firma zaměřená na optimalizaci vodního cyklu, vývoj vodohospodářských technologií a poradenství v současné době hledáme například projektanty, konstruktéry či technology úpravy vody."

Při získávání nových zaměstnanců zůstává stále výrazným argumentem finanční ohodnocení. Jaké mzdy mají technici v jednotlivých oborech? Nejlépe jsou na tom v oboru bezpečnost a ochrana, kde byla průměrná mzda za rok 2017 lehce přes 30 000 Kč, nad 29 000 Kč měli techničtí pracovníci v automobilovém průmyslu a přes 28 000 Kč v průměru se dostali v energetice, stavebnictví a elektrotechnice. Na spodních příčkách pomyslného mzdového žebříčku techniků jsou obory vodohospodářství, lesnictví a životní prostředí (24 300 Kč) a zdravotnictví (20 100 Kč).

Povolání beru jako celoživotní poslání, říká Sestra roku Ludmila Prokopová. Čtěte zde.
Klíčová slova: