Zpracováváme podzimní ovoce: Co všechno můžete udělat z jablek, hrušek, švestek či ořechů?

Úroda v Česku patří letos k jedněm z největších, co vše je možné udělat z jednotlivého ovoce?
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Stromy doprovázejí naše zahrady a bydlení od dávných dob, ať už se jedná o jablůňky či hrušně, které se zasazovaly společně s nově narozeným členem do rodiny, nebo třeba švestky, jež se využívaly i na výrobu v Česku tolik milované slivovice. Které recepty jsou z tuzemských plodin ty nejlepší?

Typickým českým receptem je štrúdl neboli závin. A víte, že se nemusí připravovat pouze z jablek? Zkusili jste už někdy štrúdl z hrušek, švestek nebo máku? A nemusíte vlastně zůstávat pouze u závinu, skvělá volba jsou i zavinuté rohlíčky s jakoukoli náplní, např. s ořechy. Pro české plody to však nemusí být pouze recepty na sladké pečivo, dají se z nich velmi dobře dělat i klasické džemy a marmelády, které jistě v zimě oceníte.

Oslnit můžete i předkrmem na párty

Jablka, hrušky, švestky i ořechy jednoznačně patří k podzimu. Připravte si z nich sladký koláč, džem či omáčku anebo čatní k masu. Čekají na vás jedinečné kulinářské kousky jako pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami, pstruh s jablky, pečené selátko s jablečnou omáčkou nebo hruškové čatní či švestkový páj.

Předkrmem na party se blýsknete třeba i švestkami a mandlemi ve slanině. Tato neobvyklá kombinace dodává jídlu nevídaný šmrnc. Připravte si na to 30 celých mandlí, 30 sušených švestek, 250–300 ml portského vína a 30 plátků slaniny. Do švestek místo pecky dejte mandli, postupně je nakládejte do hrnečku a zalijte portským vínem. Ideální je nechat je přes noc marinovat. Takto připravené švestky obalte do slaniny a připněte špejlí. Vložte na pekáč a grilujte v rozpálené troubě asi 10 minut. Slanina by měla být zlatavá a křupavá. Podávají se ještě teplé s kouskem pečiva.

Netradiční recepty na „štrúdl“

Na Plzeňský „štrúdl“ si připravte 30 dkg hladké mouky, půl kostky ztuženého tuku, vejce, jablka, cukr, skořici, oříšky, rozinky, strouhaný perník a 16 lžic piva. Z mouky, tuku, piva a vajíček si přichystejte těsto, které přikryjete nahřátým kastrolem a necháte odpočinout asi 30 minut. Poté z něho vyválíte placku, posypete příslušnými ingrediencemi a zabalíte. Pečete asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Dalšími typickými recepty jsou závin s ořechovojablečnou náplní, makový či ořechový závin. Do povědomí našich hospodyněk se dostává i hruškový závin se švestkami, na který budete potřebovat 0,5 kg listového těsta, 25 dkg mírně povařených hrušek, 25 dkg švestek namočených přes noc do rumu, rozinky, loupané mandle, 5 dkg cukru a případně můžete přidat fíky. Připravené těsto si rozdělíte na dva díly, oba pokladete připravenými surovinami a zavinete. Potřete rozšlehaným vejcem a upečte. Budete příjemně překvapeni, jaká úžasná chuť na vás čeká.

Marmelády a džemy více chutí

Není nad vlastnoručně vyrobené zavařeniny. Víme, co do nich dáváme a jak jsme ovoce pěstovali. Vracíme se zpátky do dob našich babiček, které si vše připravovaly vlastnoručně doma. Příprava takových dobrot není vůbec překážkou, a to díky dostupnosti želírovacích cukrů a pomůcek ke konzervování. Jednoduše i vy zvládnete udělat džem s viditelnými kousky ovoce, marmeládu hladké konzistence, rosol nebo želé ze šťávy ovoce. A nemusíte zpracovávat pouze jedno ovoce. Napadlo vás někdy udělat mix s různými chutěmi? Skvělým tipem jsou hrušková marmeláda se zázvorem nebo švestkový džem s ořechy či jablečnošvestková marmeláda s vínem.

Vyzkoušejte i třeba několik "hříchů" Zdeňka Pohlreicha, který doporučuje třeba jablečný dort, jablka s brusinkami a se zmrzlinou či jablečný koláč s calvadosem. Prý se po nich ani příliš nepřibírá...

Tak vidíte, že z ovoce a konkrétně ze švestek se nemusí pálit pouze slivovice, ale jdou použít i na jiné dobroty, na kterých si můžete pochutnat po celý rok.

Cejlonský čaj: Vyhrál souboj s kávou a postupně dobyl svět. V čem je tak unikátní a který je nejlepší? Více čtěte: ZDE.