Dálnice D5 v Berouně bude bez poplatku. Ozve se i Praha a další obce?

 

Je to zvláštní rozhodnutí, byť se vzhledem k poloze může zdát logické. Zrušení dálničního poplatku na D5 v úseku Beroun a Králův Dvůr se totiž může stát poměrně nebezpečným precedentem. Když mohou dostat výjimku v jednom městě, proč by to nemohli legitimně požadovat také jinde?

Úsek dálnice mezi Berounem a Královým Dvorem byl už v minulosti od povinnosti platit dálniční poplatek oproštěn. Někdejší ministr dopravy Vít Bárta ho však znovu zavedl s tím, že není možné dávat takovou možnost jen někomu. To je srozumitelné. Jenomže teď znovu padlo rozhodnutí, že od 1. ledna 2017 řidiči v tomto úseku D5 mohou vesele jezdit bez dálniční známky. 

Veřejnost se nyní dělí na dva tábory. Jedni změnu vítají, další jsou proti. Nutno říct, že první skupinu tvoří zejména obyvatelé obou zmíněných měst. "O výjimku jsme usilovali řadu let. Konečně se to povedlo," potvrdil starosta Berouna Ivan Kůs. Jinde se však oprávněně ptají, proč?

Mohou žádat i další?
Pokud by platilo pravidlo padni komu padni, stejnou úlevu by mohli požadovat například v Praze na části Městského okruhu. "V Praze nás chytají jen pár metrů za značkou. Chcete se jen dostat k další odbočce, abyste zbytečně nejezdili kilometry městem a šup, dostanete pokutu. Tohle je k smíchu. Všichni jsme si rovni, jiní ale rovnější," kroutí hlavou taxikář Petr, který zná hlavní město jako své boty. 

V Berouně a Králově Dvoře si však stojí za tím, že pro ně byl takový krok mnohem potřebnější než kdekoli jinde. Podle Ivana Kůse se ministr dopravy Daniel Ťok se situací osobně seznámil a výsledek jednání je na světě. Zrušení dálničního poplatku uleví dopravní situaci v berounské kotlině a mělo by platit až do dokončení jižního obchvatu města nebo alespoň jeho zásadní části.

S úlevou to přijali i ve Králově Dvoře. "Jsem za to rád. Tím spíš, když výjimka bude platit nejen pro osobní auta, ale i pro náklaďáky," pochvaloval si starosta města Petr Vychodil. V obou městech se ale najdou i tací, kdo novinku kritizují. 

Předvolební tah?

Poukazují na to, že v dnešní době má na autě dálniční známku prakticky každý. "Je to jen předvolební populismus. Místo toho, aby konečně začali dělat obchvat kolem Berouna, vymýšlejí blbosti. Tady je vidět, co na těch radnicích dělají," měl jasno pan Jiří, který do Berouna často jezdí z jedné obce v bezprostředním okolí. Pravda bude zřejmě někde uprostřed.

V každém případě bude zajímavé sledovat chování ministertva dopravy, až se začnou se stejným požadavkem ozývat i jinde. Nevyhovět jim a Berounu ano? To by pak bylo hodně zvláštní a otázek by se vyrojilo mnohem víc.