Karlínu a Libni se autem vyhněte: Pokud tam nebydlíte, od pondělí nezaparkujete

Hlavní město se stává noční můrou všech Středočechů
 

Karlínu i Libni se autem obloukem vyhni. To si může od dnešního dne říkat v podstatě každý řidič. Praha 8 totiž také zavedla parkovací zóny a odstavit tam auto byl oříšek doteď, takže raději ani nedomýšlet, co se bude dít od pondělí. Noční můra Středočechů, kteří jezdí vozem do Prahy, tak pokračuje. 

Je to jako zlý sen. Najít slušné místo k zaparkování v Praze 5 nebo 6 je už prakticky neřešitelný problém. Pokud tam ve všední den nejste v šest ráno, máte smůlu. Přitom většina Středočechů, kteří jezdí do hlavního města autem, jinou možnost nemá. Integrovaná veřejná doprava je jen zbožné přání a záchytná parkoviště kapacitou zdaleka nestačí.

Praha 8 zavedla, že zóny neplatí v sobotu a v neděli. Ve všední dny pak platí od 8 do 20 hodin. Kolem Hudebního divadla Karlín a Fora Karlín však až do desáté večerní.

Kdo pracoval v Karlíně nebo Libni, byl až do dnešního dne v pohodě. Sice to většinou trvalo, ale místo nakonec našel. To už ale neplatí a v pondělí se čeká nejen boj o volná místa, ale také z toho plynoucí dopravní kalamita. "Zóny máme rozdělené. Rezidentni mohou auto registrovat buď do jedné oblasti za 600 korun, nebo do všech za 1200 korun," vysvětluje radní pro dopravu Prahy 8 Karel Šašek.

Podle něj jde o opatření, které má pomoct právě rezidentům s tím, že se městská část snaží výrazně neomezovat "návštěvníky". Což se ale přesně stane. Nebydlíte-li na osmičce, nejspíš nezaparkujete. To je poměrně výrazné omezení, ať si říká kdo chce, co chce. Auto nepostavíte ani u metra Kobylisy a Ládví, což se doteď dělo, když chtěl někdo do centra pokračovat podzemkou.

Od pondělí však máte smůlu, i tam jsou totiž nyní parkovací zóny. Takže to znamená, že bylo dalším autům znemožněno zaparkovat mimo přeplněné centrum. "V budoucnu se plánuje druhá etapa kolem Bulovky a případné úpravy stávajících oblastí poté, až si vše vyhodnotíme," dodal Šašek. Pražané bydlící mimo Prahu 8 a všichni Středočeši tak mají další důvod ke skepsi.