Chybička se vloudila: Dobříš má první kruháč, autobusy neprojedou

Něco se asi malinko nepovedlo
 

V Dobříši se těšili na vůbec první kruhovou křižovatku, která má zabránit vjezdu kamionů do města. Jejich touhy byly naplněny a někdo jásá ještě víc, než si vůbec dovedl představit. Kruháčem se totiž nedostanou ani některé velké autobusy a když už ano, musí to vzít přes chodník. Chybička se asi vloudila, ne?

Myšlenka zabránit kamionům korzovat městem je určitě chválihodná a obyvatelé Dobříše ji jistě ocenili. Méně už to, že přes novou stavbu neprojedou ani autobusy městské dopravy. Pravdou je, že se nezaseknou a nezůstanou stát na místě. Nicméně ani najetí na ostrůvek nebo obroušení nárazníku o chodník není žádný velký hit. 

Testování kruhového objezdu tedy nedopadlo nijak valně. Radnice však paniku mírní s tím, že nejde o konečný stav a kruháč se ještě bude měnit. "Pravidelnou linkovou trasu přes nově budovanou okružní křižovatku mají pouze autobusy maximální délky 12,8 m (dopravce Arriva; autobusy Iveco). Autobusy délky 15 m (dopravce Martin Uher; autobusy Mercedes) mají pravidelnou linkovou trasu okolo zámku (přes „Kostelíček“)," píše se na oficiálních stránkách města. 

Trasu přes budovaný kruhový objezd prý tak používají pouze autobusy dopravce Martin Uher v případě uzavření pravidelné trasy. S dopravci už bylo dohodnuto, že autobusy, které mají tuto trasu pouze jako alternativu, budou při výlukách používat jinou alternativní trasu. "Při zkoušce průjezdnosti autobusů byly vyzkoušeny oba dva výše uváděné typy vozidel. Oba typy částečně upraveným prostorem projely. Autobus délky 12,8 m (Iveco) přední částí dosahoval na úroveň chodníkové obruby." 

Problém však je, že na místě zatím ještě není vybudováno zábradlí. Co až tam bude a autobusy si nebudou moci "pomáhat" přejezdem přes chodník? "Je pravdou, že zábradlí má být teprve instalováno, ale bude instalováno ve vzdálenosti půl metru od obruby. Autobus délky 15 metrů prostorem projel s obtížemi, ale pro tento druh vozidla není okružní křižovatka navržena. Jednalo se pouze o zkušební jízdu."

Pokud tedy chtěli v Dobříši zabránit vjezdu dlouhých vozidel, povedlo se jim to dokonale. Bohužel však nejen kamionům. Nový kruháč na křížení ulic Plukovníka B. Petroviče a Partyzána Svobody
se má oficiálně otevřít 30. listopadu, do té doby projde ještě jedním testem. Tak uvidíme, co se změní. Možná už neprojedou ani dodávky a bude se po něm kroužit pouze na kole nebo tříkolce.