Dostali jste smyk. Co teď?

 

Silnice jsou pokryty ledem nebo rozježděným netajícím sněhem. Na takovém povrchu je extrémně snadné dostat se do smyku. Co dělat, když se vám to stane? 

Nebezpečný kluzký povrch s sebou nese vyšší nehodovost na silnicích. Na řešení situací, do kterých se můžete dostat, neexistuje jediná univerzální rada. Snad jedině, abyste vůbec nevyjížděli. Jenže to se to radí, když jste zrovna na cestě.

Škola smyku     Nejefektivnější cestou, jak se naučit, co dělat ve smyku, je samozřejmě škola smyku. Možností, kde ji absolvovat, je mnoho. Každopádně vám pomůže nejen s tím, že budete vědět, co dělat. Pomohou vám i psychicky, protože se připravíte na to, že jde o situaci, kterou je možné zvládnout, a až se do ní dostanete, nezpanikaříte. 

Obecně vás před nehodou ochrání pomalejší a hlavně plynulá jízda, žádné rychlé řazení, brzdění nebo zrychlování. Co ubrzdíte motorem, nemusíte brzdit brzdami. Dobré je se v zatáčkách soustředit na to, jak se auto chová, a jestli cítíte, že někam ujíždí, tak zpomalit. Pokud už se dostanete do smyku, je těžké najít nějakou univerzální radu. Jedno je jisté, zavřít oči, ječet a prudce šlapat na brzdu není tím ideálním řešením. Zachovejte proto klidnou hlavu, i když je to těžké. Pokud jste v rovině, pomalu sešlápněte spojku a jemně brzděte. Volantem točte do protisměru smyku. Pokud však točení začne fungovat, honem se zase srovnejte na svou stranu. Pokud najedete na okraj vozovky, máte naději, že hrubší terén zmírní skluz. Jestliže jedete z kopce, pouhé vymáčknutí spojky by vás mohlo ještě více zrychlit, což je něco, co určitě nechcete. 

Rozdíl mezi ledovkou a námrazou

  • Námraza vznikne tak, že na silnici je už vrstva sněhu, když najednou začne mrznout. Teploty se dostanou pod nulu a povrch ztuhne tak, jak je.
  • Ledovka vzniká tak, že je teplota vzduchu vyšší nežli teplota vozovky, často třeba prší nebo se mísí sníh s deštěm. Jenže zem je vychladlá, a tak déšť většinou v jednolité vrstvě namrzá na silnici.
Dokonce i když už vypadá, že se oteplilo, je nutné dát si pozor na úseky, které jsou ve stínu. Tam totiž klidně ještě ledovka či námraza může vydržet. 

Jak se vyhnout nehodě?

Jistě, pokud je to opravdu kritické a pokud máte na výběr, bude lepší nevyjet na výlet, nebo zvolit raději cestu vlakem. Ovšem v tomto případě máte možnost myslet na nebezpečí dopředu. Přestože máte zimní nebo celoroční pneumatiky, je dobré pohlídat si hloubku dezénu nejen kvůli zákonu, ale hlavně kvůli vaší bezpečnosti. Nové zimní pneumatiky se vyplatí a riziko se snižuje. Mít s sebou řetězy a vědět, jak je nasadit, to je výhra.

Na co myslet?

Myslet musíte také na to, že na silnici nejste sami a přestože vy jste si jistí svým autem i  schopnostmi, řidiči kolem na tom tak být nemusí. V nepřehledných úsecích vždy očekávejte nehodu, a když kolem nějaké komplikace na silnici projíždíte, dejte bliknutím vědět protijedoucím řidičům. Třeba jim tím i zachráníte život. Možná se taky dostanete do situace, kdy řidič před vámi jede zbytečně pomalu a vy dostanete chuť ho předjet i v nepřehledném úseku. Ovládněte se a nedělejte to!