Rozhodnutí: Jak to bude s rušením některých tramvajových linek?

Noční linky mohly nahradit autobusy..
 

Nová hygienická pravidla pro výpočet hlukových limitů jsou tak nízko, že hrozilo zrušení některých tramvajových spojů. Jde o noční spoje, ale naštěstí jim bude udělena vyjímka. Nakonec tak hygienické normy neohrozí ani rekonstrukce některých tratí.

Hluk je nevítanou součástí našeho života. Zejména pokud jde o hluk z dopravy, který nepotěší nejspíš nikoho. Jenže všechno by mělo mít své meze. 

Kvůli novým hygienickým pravidlům pro výpočet hlukových limitů hrozilo rušení některých tramvajových nočních spojů v Praze. Kdyby ministersto striktně trvalo na dodržování těchto norem, v Praze by se už nepostavlili žádné nové tramvajové tratě a ty, které se už používají by se nemohly rekonstruovat. 

Kvůli hluku hrozilo zrušení až 73 spojů. Ty by musely v nočních ulicícíh hlavního města nahradit autousy, což by bylo trochu nepraktické nejen kvůli logistice. Petr Dolínek,náměstek primátorky pro dopravu, popsal, jak je rád, že ministrestvo zdravotnictví na dodržování limitů hluku netrvá tak striktně, "Vítáme postoj ministerstva, že tratě budou posuzovány individuálně. Dohoda je i u rekonstruovaných tratí a jejich kolaudací."

Při výstavbě nových i opravě starších tratí bude při posuzování hluku brán v potaz také fakt, že v místě díky nové tramvajové trati ubyde automobilové dopravy a hluku, který ji doprovází. Praha se tak nemusí obávat investic do tramvajové dopravy. Vyjímka je s ministerstvem zdrvotnictví vyjednaná do roku 2022, otázkou je, jak to bude dál.

Klíčová slova: