Pražské MHD spoje mění číslování. Nespleťte si tramvaj nebo autobus

Nespleťte si tramvaj nebo autobus. V noci to je obzvláště nepříjemné
 

Nespleťte si noční spoj a nenasedněte do špatného autobusu nebo tramvaje. V Praze totiž proběhne přečíslování těchto spojů. Pětku na začátku nahradí devítka a změna začne platit už od dobna. Proč se tak děje?

Přečíslování nočních linek tramvají a autobusů v pražské MHD je totiž nutné kvůli integraci pražské se středočeskou veřejnou dopravou. 

Noční linky, které začínaly pětkou, budou nově začínat číslem devět. Pravděpodobně k této změně dojde už v dubnu. Měnit se bude jen první číslo linky, zbytek bude stený. "Předpokládáme, že přečíslování proběhne 29. dubna," potvrdil tiskový mluvčí organizace Ropid Filip Drápal.

Změna se dotkne devíti nočních tramvají a patnácti nočních autobusů. Navíc bude autobusů, které jezdí i mimo město do vzdálenějšího okolí, přibývat. Noční autobusové linky budou jezdit pod čísly 901 až 915 a tramvaje by využívaly číselnou řadu 91 až 99. Výjimkou bude změna čísla historické linky 91, která by nově měla číslo 41.

Co dalšího se v pražské dopravě změní? 
Mapy a celý orientační systém se sjednotí, aby byl přehlednější nejen pro Pražany, ale i pro cizince. Různá grafika pro stanice metra, železnici i autobusy může být poněkud matoucí. Jde především o značení zastávek, směrovek, značek, piktogramů a šipek s nápisem metro.

Navíc na některých místech chybí kvalitní navigace ke stanicím metra či železnice úplně. Studie, která navrhne, co a jak, je potřeba nahradit nebo doplnit, vznikne ještě letos.