Získejte příspěvek na dojíždění. Může jít až o 3 a půl tisíce korun

Dají se získat pěkné peníze, ale není to vůbec snadné
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Věděli jste, že dlouhodobě nezaměstnaní mají nárok na příspěvek na dojíždění do nové práce? Výška příspěvku se může pohybovat od tisícovky až po tři a půl tisíce korun, jenže to platí jen pro vyvolené. Podívejte, jak to funguje.

Příspěvek, který může pro mnohé znamenat rozdíl mezi tím být nezaměstaný, anebo za svou prací dojíždět. Nejdřív ho mohli čerpat lidé ve vybraných krajích, od listopadu podpora funguje všude. Za jedenáct měsíců však vrátila do práce jen přes tisíc lidí. Splnit podmínky totiž není zrovna jednoduché a navíc většina z nich o této možnosti netuší.

"Cílem je posílení mobility klientů. Právě omezená možnost dojíždění za prací je, kromě neodpovídající kvalifikaci klientů, jednou z bariér, která snižuje šance k jejich uplatnění na trhu práce," vysvětlila Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR. Podívejte se, jak to celé vlastně funguje.

Na co přesně příspěvek je?

Příspěvek na dojíždění vyplácí úřad práce. Podmínky pro jeho získání jsou nově mírnější, díky tomu by mělo na částku až tři a půl tisíce korun dosáhnout více lidí. Výhodou je, že příspěvek nemusí být nutně použit pouze k pokrytí nákladů na jízdné nebo benzin. Využít ho můžete, dokonce i pokud potřebujete kvůli nové práci zajistit hlídání dětí nebo si platit ubytování.

Jak žádat? Žádost podáte ještě před před nástupem do práce, když ještě jste v evidenci uchazečů o zaměstnání. Následně přiložíte pracovní smlouvu a žádost podáte na vašem úřadu práce. Proklikem se dostanete do formuláře.

Kdo o něj může žádat?

Nárok na něj však mají jen dlouhodobě nezaměstnaní. Zejména pak ti, kteří práci nemohou najít už 5 měsíců, ale to není ani zdaleka všechno. Kromě toho musíte mít v ruce smlouvu uzavřenou na dobu delší než šest měsíců, ve které je jasně uvedené místo výkonu práce (nejméně 10 kilometrů od místa bydliště).

Zároveň platí, že musíte práci najít u zaměstnavatele, u kterého jste nepracovali ve 24 měsících předcházejících podání žádosti. Také nesmíte nic dlužit sociálce a zdravotní pojišťovně nebo mít nedoplatky na daních. Nárok mít nebudete, pokud vyděláte více než  39 tisíc hrubého měsíčně.

Každopádně dokonce i když příspěvek dostanete, nemusí to znamenat, že jej budete čerpat každý měsíc paušálně. Budete totiž muset pravidelně předkládat svoji výplatní pásku, úřad práce si tak ověří, jestli máte za daný měsíc na příspěvek nárok, a až pak ho zpětně vyplatí.

Zajímat se bude i o vaši docházku. Platí, že za dobu absence se příspěvek na dojíždění nevyplácí a úřad ho bude krátit. Zatím je systém nastaven tak, že částku je možné získta maximálně dvanáct měsíců.

Kolik dostanete?

pokud dojíždíte méně než 10 kilometrů a není možné jet hromadnou dopravou

1 000 Kč
pokud dojíždíte 10 až 25 kilometrů 1 500 Kč 
pokud dojíždíte 25 až 50 kilometrů 2 500 Kč 
pokud dojíždíte dál než 50 kilometrů 3 500 Kč