Přetížené auto není problém jen náklaďáků. Pokuta hrozí všem

 

Věděli jste, že pokuta za přetížené auto se nevztahuje jen na kamiony, ale může ji klidně dostat i řidič osobního auta? Před rodinným výletem nebo nákupem do firmy raději dobře zvažte, co chcete nabrat, a mrkněte se do techničáku. 

Přestože se většinou opravdu váží jen kamiony, policisté občas kontrolují i osobní auta. Pozor byste si tak měli dát i při víkendových výjezdech s rodinou. Tím spíš v těchto dnech, kdy je na silnicích více uniforem než úseků bez děr nebo uzavírek. Pokud auto přetížíte, mohli byste totiž dostat i pěkně tučnou pokutu. 

Z loni zkontrolovaných aut do 3,5 tun překročilo povinnou hmotnost více než 650 aut. Policie přitom zvážila celkem 1 370 těchto aut. Přesto častější je kontrola kamionů, kterých loni zkontrolovali asi 5 198. 

Jak to je bodovým systémem?

Bodový systém zmiňuje jako přestupek jen přetížený kamion či autobus, protizákonné je ale i přetížení osobáku či menší dodávky. "Pokud řidič auto naloží tak, že váží víc, než je uvedeno v techničáku, tak se dopustí přestupku," vysvětluje Martin Farář, šéf organizace BESIP. Přetížené auto vás může stát až dva body a pokutu od dvou tisíc korun! 

Proč je to problém?

Těžké auto se chová na silnici jinak. Pokud totiž vůz přetížíte, jeho manévrovatelnost bude horší a brzdná dráha delší. Záleží přitom dokonce i na tom, jak je přetížené. Nejhorší varanta je nerovnoměrně rozloižený náklad, stroj se pak v případném smyku chová nepředvídatelně. 

Jaká je správná hmotnost? 

U malých vozidel bývá většinou maximální možná hmotnost nákladu kolem 400 kg, u větších aut, kombíků a SUV až 750 kg. Škoda Octavia pak může maximálně vážit až 660 kilo. Maximální hmotnost auta je přitom uvedena v technickém průkazu.

Váha je přitom stanovena tak, abyste se nemuseli bát naložit plně auto i těžkými lidmi. Není tedy důvod bát se brát těžké pasažéry do vozidla. Přetížené jsou nejčastěji opravdu kamiony a dodávky.