Autobusy budou zajíždět do centra: Pomůže to cestovnímu ruchu v Kutné Hoře?

Doprava z nádraží do centra by se měla výrazně usnadnit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Doprava v Kutné Hoře se bude měnit. Především by se měla zavést linka, které poveze turisty a obyvatele až do centra města. Kdy tomu bude a co by to mohlo městu přinést?

Budoucnost dopravní infrastruktury v Kutné Hoře se bude měnit. Inovace ocení nejen samotní "domorodci", ale především ti, kteří sem jezdí na výlety. Novinky se totiž budou týkat primárně dopravy do srdce města. 

"Více než dva roky připravujeme koncept na MHD v Kutné Hoře, což úzce souvisí s dopravou v centru a také okrajových částí, které se ale budou řešit v další etapě v rámci reintegrace středočeské dopravy," uvedl Radim Federovič, který má dopravu jako popis práce na kutnohorské radnici.

Jak to bude fungovat?

Přímo do centra Kutné Hory by měly v budoucnu zajíždět hned dvě nové autobusové linky, a to v intervalu přibližně třiceti minut. První spoj by odjížděl z hlavního vlakového nádraží ve všední dny krátce po odbití celé z důvodu návaznosti na vlaky od Prahy a Brna. 

Kutná Hora předala podklady dopravci a čeká na nabídku z jeho strany. Pokud se obě strany domluví, tak už bude novým spojům ve městě stát pouze rekonstrukce České ulice.

"Prvním spojem bude rychlolinka, která by nezajízděla na sídliště. Jela by po Masarykově ulici, následně zamíří do České ulice a bude pokračovat přes Spolkový dům a kašny až k poliklinice," popsal Federovič. Obrovská výhoda vyplyne hlavně pro obyvatele Žižkova, kteří se v budoucnu z vlakového nádraží dostanou domů během pouhých dvaceti minut. 

Druhý spoj by jezdil přes náměstí necelou půlhodinu po rychlolince. Jeho trasa by však vedla již přes sídliště, až poté by projížděl centrem města. Zatím půjde pouze o zkušební provoz, který bude trvat zhruba jeden rok.

"Potom budeme celou situaci vyhodnocovat. Uvidíme, jaký o to bude vlastně zájem," dodal Federovič s tím, že se zatím v podstatě neví, zda a případně jak moc budou linky využívané. Novinky v dopravě se přitom nemohou udělat dříve, než se opraví ulice Česká. Očekává se tak, že by nové autobusy mohly jezdit přes centrum někdy v září nebo říjnu letošního roku.

Nové spoje by mohly v Kutné Hoře pomoci přitáhnout do centra více lidí. O to vlastně v podstatě jde. Díky tomu se mohou postupně zvyšovat i tržby obchodníků a možná by se tak mohly v srdci města začít otevírat i další obchody. A to by byl vítaný příjem pro městskou kasu stejně jako pro "obyčejné" lidi. Možnost většího výběru zboží není nikdy na škodu.  

Ke Kostnici ne!

Dopravu k největšímu taháku města výrazně komplikuje nová vyhláška. Platí totiž zákaz vjezdu do celé lokality rodinných domů v Sedlci, na straně Zámecké, Váňovy, Čechovy a dalších ulic.

"Toto opatření bylo vyvoláno především žádostmi místních obyvatel, osadního výboru Sedlec a dalších. Vedení města jim dalo za pravdu, že provoz autobusů obtěžuje," vysvětlil Dobroslav Vepřek, který má v Kutné Hoře na starost technické oddělení. Takže jak to tu vlastně s těmi turisty myslí?