Autobusy už se ke Kostnici nedostanou: Ohrozí to cestovní ruch v Kutné Hoře?

Autobusy již ke Kostnici nezajedou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nová vyhláška výrazně komplikuje dopravu ke Kostnici v Kutné Hoře. Jak moc se to dotkne cestovních ruchu, může to mít na odliv turistů a jaké teď mají řidiči možnosti?

Autobusy s turisty mířící do Kostnice už jednoduše v kutnohorském Sedlci nezaparkují. Zákaz vjezdu platí do celé lokality rodinných domů v Sedlci, na straně Zámecké, Váňovy, Čechovy a dalších ulic.

"Toto opatření bylo vyvoláno především žádostmi místních obyvatel, osadního výboru Sedlec a dalších. Vedení města jim dalo za pravdu, že provoz autobusů obtěžuje," vysvětlil Dobroslav Vepřek, který má v Kutné Hoře na starost technického oddělení .

Kostnice je podzemní kaplí Hřbitovního kostela Všech svatých. Ten byl původně součástí cisterciáckého opatství v Sedlci, který byl založen v roce 1142 panem Miroslavem i Markvartic. 

Kde tedy mohou autobusy zaparkovat?

Je jasné, že už to nebude jako dřív, protože Sedlc byla pro mnoho autobusů s turisty oblíbenou lokalitou pro parkování. Město ale na turisty a obecně cestovních ruch myslí, proto se pro nové parkování upravují jiné ulice.

Hned pětice nových parkovacích míst pro autobusy byla upravena ve slepé části Palackého ulice (stanice Vítězná) vedoucí směrem od hostince U Zlatého lva směrem k ulici V Olšinách. Tam bylo vyznačeno parkoviště pro autobusy včetně nově vytvořeného zpevněného, dva metry širokého asfaltového povrchu pro chodce. Ten bude sloužit především pro výstup a nástup. 

Radnice chce nové parkoviště, ale...

Kutnohorští mají již delší dobu v hlavě zajímavou myšlenku. Rádi by totiž realizovali vybudování parkoviště vedle kruhového objezdu ve Vítězné ulici. Bohužel spuštění podobného projektu je v nedohlednu hlavně proto, že pozemky stále patří Karlu Schwanzerbergovi.

Radní Josef Kraus už dokonce v rámci pozměňovacího návrahu při schvalování rozpočtu města na rok 2017 navrhl využít vyčleněné peníze ve výši 320 tisíc na zhotovení projektové dokumentace. Městským zastupitelstvem byl jeho plán schválen. 

Dalším velkým krokem dopředu může být fakt, že se k návrhu přidal i možný investor, který by se rád o vybudování parkoviště ucházel. To by ve finále nesloužilo pouze pro autobusy, ale také osobní automobily nebo i nákladní auta. 

Parkovací místa v Kutné Hoře ovšem zatím spíš ubývají. Několik jich bylo zrušeno v rámci ulic Puškinská a také v ulici Jana Palacha. Důvod je jednoduchý, obě komunikace byly zjednosměrněné. Největším problémem tu bylo nelegální parkování, kdy řidiči nenechávali zákonem stanovené místo, problémy tak měli nejen místní, ale třeba i hasiči nebo sanitky. 

"Prvotní impuls přišel z inspektorátu a také jako přání obyvatel těchto ulic," uvedl Vepřek. Na výběr přitom bylo z dvou alternativ. Buď nepovolené parkování úplně zrušit, nebo ulice zjednosměrnit. "Lidé si vybrali druhou variantu," dodal Vepřek.