Bezpečnost nade vše: Digitální zabezpečovací technologie otevírá nový svět

Václav Růžička dobře ví, o čem mluví
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Nové technologie proměňují a zdokonalují možnosti, jak zabezpečit sebe, své blízké, majetek nebo informace. V komplexním světě integrované bezpečnosti je dobrá rada nad zlato. O tom, jak se zorientovat ve světe velkého bratra a inteligentních domů, jsme si povídali s  JUDr. Václavem Růžičkou, předsedou představenstva Alkom Security, který jako spoluautor norem poplachových systémů již 26 let zabezpečuje tisíce objektů, rodinných domů, firem a úřadů.

Čím to, že poptávka po zabezpečování tak rychle roste?
Lidé mají tendenci lépe zabezpečovat majetek a své blízké. Vyšší zabezpečení dnes ale vyžadují i různé normy, pojišťovny a například i protipožární předpisy. Poptávka pochází ze všech možných segmentů, od rodinných domů, přes školy až po úřady. Třeba v rodinných, ale i  v  činžovních domech se hodně instalují kamerové systémy s dálkovým přenosem obrazu do telefonu. V rámci osobní bezpečnosti jsou to ženy, které iniciují zabezpečení a tísňové hlásiče.

Ženy se tedy více bojí?
Takto se to nedá přímo říct. Výhodou moderních zabezpečovacích systémů je, že jsou dělané na míru uživatelům. Žena na mateřské nebo senioři si mohou pořídit speciální přívěšek, třeba na klíče, kterým si v případě nouze přivolají zdravotní pomoc nebo policii. Bezpečnost dětí je také čím dál tím více diskutována. Představte si, že máte na zahradě bazén a chcete jej zabezpečit proti pádu dítěte. I v takové situaci můžete využít moderní kamerové techniky. Pokud se dítě dostane do blízkosti vodní plochy, rodič, který třeba zrovna vaří v kuchyni oběd, bude systémem upozorněn. Automaticky obdrží varovnou zprávu na mobil, nebo se mu přeruší televizní program, aby tam skočil záběr z kamery.

A co cena takových služeb?
Obecně je zabezpečení čím dál dostupnější. Standardní byt 1+1 se dá zabezpečit i do deseti tisíc korun. Provádíme ale také komplexní služby se zabudováním nejmodernější technologie v rámci inteligentních domů. Do takových služeb klienti investují milióny. To rozpětí je v dnešní době díky nové technologii ohromné. Zákazníkům například také záleží na zajištění kvalitního certifikovaného dohledového poplachového centra – PCO, které v případě tísňového signálu rychle spustí systém opatření a možností výjezdu policie, hasičů nebo záchranky. Ceny se pohybují mezi 190 - 490 Kč. Takové služby jsou dostupné a mnohonásobně se vyplatí.

Neocitá se člověk tak trochu ve světě velkého bratra?
Jde o to navrhnout takový záběr kamer, aby nezasahoval do soukromí klientů. Kamerové systémy dnes umožňují velkou škálu funkcí a nastavení. Můžete si nainstalovat záběr jen na příjezdovou cestu nebo branku. Pokud se jedná o veřejné prostranství, tak se musí bezpečnostní zařízení registrovat na úřadu. Je to otázka diskuze, co je přípustné, a co už ne. Setkáváme se ale s velmi pozitivními reakcemi. Sousedi často vítají instalaci kamer, protože se tím de facto navyšuje i jejich bezpečnost. Je to vždy otázka dohody sousedů, ulice, města.

Je to dnes hlavně o těch už několikrát zmíněných moderních technologiích?
Víceméně ano. Jde toho dělat opravdu hodně. Je například možné převést ovládání zabezpečovacích systémů a kamer do mobilních zařízení. Můžete sedět v práci a pokud by u vás doma došlo k neobvyklému pohybu, zabudovaná kamera vám situaci nafotí a pošle zprávu přímo do mobilu. Můžeme také zajistit dálkovou diagnostiku, která zlevní, zefektivní a zkvalitní celkový proces.     

Lepší zabezpečení tedy může snížit náklady na provoz objektů?
Vezměte si třeba příklad firmy, která má v ostraze 5-6 lidí, kteří kontrolují sklady. Když si spočítáte cenu práce za rok, tak skončíte u milionových částek. Pokud ostrahu nahradíte technikou a nainstalujete kamery, které mimochodem méně chybují, za rok se vám investice vrátí. Potom doplníte dálkový trvalý dohled na Dohledovém centru – PCO s výjezdem a kvalita zabezpečení se zvýší a náklady klesnou.

Než si ale nakoupím vybavení, asi to chce podrobnou analýzu, je to tak?
Rozhodně je to základ, který se podceňuje. To je naše odbornost, naše specializace a my ji uděláme za vás. Při počáteční bezpečnostní studii objektu analyzujeme vše od oken až po vstupy a okolí tak, aby narušení pachatelem bylo maximálně ztížené. Do vstupní analýzy, kterou poskytujeme zdarma, také zakomponujeme výsledky z mapy kriminality ČR. Z té můžeme vyčíst historickou výši trestné činnosti v oblasti. Víme například, že Praha-východ a Praha-západ mají vyšší koeficient kriminality než ostatní části Středočeského kraje a nižší než Praha. Důležitá je také poloha objektu nebo komunikace. Například slepé ulice nejsou v dlouhodobé statistice mezi pachateli vloupání oblíbeny. Oplocení objektu, preventivní označení objektu hraje svoji důležitou roli.

Jaké další speciální funkce se dnes dají v rámci zvýšení bezpečnosti do objektů nainstalovat?
Inteligentní domy skýtají neomezené možnosti a přináší s sebou nový digitální svět. Představte si, že vjíždíte vozem do garáže takového domu. Už dnes si můžete v systému domu jednoduše nastavit, že v momentě, kdy dáte pokyn otevřít vrata, se začne současně realizovat spousta dalších pokynů: vypne se zabezpečení, rozsvítí se světla na chodbě a v šatně, pustí se hudba, začne více topit radiátor, stáhnou se žaluzie a uvaří se vám káva. Všechny tyto činnosti se dají propojit a nastavit z jednoho počítače. Zde spolupracujeme  se společností Insight Home, pro kterou děláme bezpečnostní posouzení a dodávky.

A jak jsou na tom s bezpečností školy? Podle tematické zprávy Školní Inspekce ČR každá dvacátá škola není dostatečně zabezpečená...
Měl jsem možnost zprávu číst. Obzvlášť po útoku, ke kterému došlo na střední škole ve Žďáru nad Sázavou zaznamenáváme velkou snahu zvýšit bezpečnost v mateřských a základních školách. Zejména z pohledu vstupů. Řada škol má nějaké systémy, ale často jim chybí systematičnost. Pro školy je mnohdy výhodnější zajistit sedm-osm základních synchronizovaných bezpečnostních opatření, než investovat jednorázově do drahého kamerového systému. Každá druhá škola by potřebovala drobné úpravy bezpečnostního systému. Teď zrovna provádíme rozsáhlou analýzu v několika pražských částí a každé z vybraných škol doporučíme, jak doplnit bezpečnostní opatření.