Medvědí česnek: Vitamínová bomba, kterou právě teď nasbíráte v lese

Vitamínová bomba.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Medvědí česnek je vitamínová bomba, která vás dostane. Je zdravější než česnek a přitom nemá jeho nevýhody. Právě teď už medvědí česnek roste. Kam se na něj vypravit a jak si na něm nejlépe pochutnat? Máme i recept! Ochutnejte jaro a buďte zdraví.

O medvědím česneku se dá mluvit jen v superlativech. Jde o přírodní antibiotikum, antioxidant a výjimečný zdroj vitamínu C. Na jaro je proto ideální, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Jak medvědí česnek poznáte, kde ho najdete a co s ním potom v kuchyni? 

Úplně nejlepší je čerstvý. Stačí namazat chleba máslem a nasekat česnek najemno. Tak zaručeně nepřijdete o jedinečnou chuť a vitamíny. Medvědí česnek vám zmírní astma a působí i proti chřipce. Pokud chcete medvědí česnek skladovat, nejlepší bude vyrobit si pesto nebo česnek zamrazit. Pokud máte problém s klasickým česnekem a bývá vám po něm těžko, rozhodně se nebojte toho medvědího, po tom vám bude dobře. 

Jak ho poznáte v lese?

Pozor! Medvědí česnek si na první pohled můžete splést s listy konvalinek. Jak poznat, že držíte medvědí česnek, a nikoliv konvalinky? Jednoduše list zlehka promněte mezi prsty. Pokud ucítíte jemně česnekovou vůni, můžete si být jistí. Medvědí česnek roste od konce března do poloviny května. Najdete ho především na vlhkých a stinných místech. V Praze roste podél Divoké Šárky. 

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

Potřebujete: 1 máslo, sůl, pepř, 10 listů medvědího česneku. 

Postup: Máslo nechte změknout a smíchejte ho s omytými nasekanými listy medvědího česneku. Směs okořeňte solí a pepřem. Změklé máslo zformujte do válečků a zabalte do alobalu. V ledničce směs ztuhne a nejlepší je na teplých toustech nebo topinkách.

Pesto z medvědího česneku

Potřebujete: svazek medvědího česneku, dvě hrsti kešu oříšků, 4 lžíce olivového oleje, parmezán a sůl. 

Postup: Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjte, rozmixujte listy s oříšky a postupně přidávejte olej. Teprve poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí.