Deště probouzí houby, uvařte si třeba chutný guláš z václavek

Václavka smrková
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Deštivé počasí zapůsobilo na houby jako životabudič a zdá se, že konečně rostou. Houbaři hlásí úlovky z mnoha míst a dokonce i tam, odkud ještě před několika dny odcházeli s prázdnými košíky. Snad se konečně dočkají typického podzimního houbaření, kdy jsou houby nejen díky pomalejšímu růstu v chladnějším vzduchu kvalitnější a také méně červivé. Najít se také dá více druhů, což znamená znamenitá jídla.

Na podzimním houbaření je také skvělé to, že rostou ještě letní druhy a chlad a vlhko nastartuje růst typicky podzimních hub. To uvítají ti, co je rádi nakládají na kyselo.

Za syrova jsou václavky mírně jedovaté a někomu je těžko po jejich požití i po tepelné úpravě.

Na tento způsob pikantní konzervace hub je ideální použít právě více druhů. Hodí se k tomu spousty druhů a chybět by neměly, kromě hříbků či křemenáčů, ani ryzce nebo václavky, holubinky či hlíva ústřičná. Pozor ale na václavky. Za syrova jsou mírně jedovaté a někomu je těžko po jejich požití i po tepelné úpravě. 

Václavka je zkázou pro stromy

I tak se z václavek dají vykouzlit chutné pokrmy. Kromě nakládání do směsi se z nich často vaří guláš. Václavky jsou podzimním druhem, i když poslední roky je často najdeme už v létě. Pokud rostou, většinou se nehledají, ale vysloveně sbírají, protože jich můžeme najít v lese velké množství, a to takřka na jednom místě.

Na houby s mobilem: Jak promění aplikace houbaření?

Tato houba je potěšením pro houbaře, ale nepříliš dobrým znamením pro lesníky. Rostou na mnoha druzích jehličnatých i listnatých stromů a keřů. Po odumření hostitele václavky pokračují v růstu na mrtvém dřevě. Z lesnického hlediska jsou nebezpečnými škůdci a nejčastěji postihují oslabené smrkové monokultury. Většinou je pozdě na jakýkoli zásah.

Guláš z václavek

Ingredience:
400 g čerstvých tvrdých václavek
1 lžíce mouky nebo chleba
3 stroužky česneku
2 cibule
sladká mletá paprika
kmín
olej
sůl

Postup:
Houby nakrájíme nahrubo, řádně propláchneme a smícháme s drobně nakrájenou a předtím na oleji zpěněnou cibulkou. Přidáme posekaný česnek, sůl, kmín a sladkou papriku. Dusíme minimálně 15 minut, zahustíme lžící mouky nebo navrch nasypeme strouhaný chléb a dovaříme. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Nakládaná houbová pikantní směs

Ingredience:
houby, nejlépe směs
Na nálev:
1 litr vody
250 ml 8% octa
8 kostek cukru
2 lžičky soli
2 g kys. citronové – zachová mimo jiné původní barvu hub
bobkový list
nové koření
celý černý pepř
tymián
jalovčinky
hořčičné semínko
koriandr

Postup:
Očištěné a nakrájené houby, ty menší můžeme nechat vcelku, povaříme 5 minut v osolené vodě a necháme okapat. Svaříme si nálev. Koření pak dáváme přímo do skleniček - na skleničku od Moravanky malý kousek bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 5 kuliček pepře, špetičku tymiánu, 1 jalovčinku, 1/4 kávové lžičky hořčičných semínek a 5 kuliček koriandru. Můžeme pro ozdobu přidat kolečko mrkve či kroužky cibule. Podle chuti můžeme přidat i kousky celeru a květák. Sklenice naplníme houbami, zalijeme teplým nálevem a sterilujeme. Aby houby zůstaly tvrdší na skus, stačí 15 minut.

Houbová čalamáda s paprikou a cibulí

Ingredience:
1,5 kg různých druhů, spíše tužších, mladších plodnic
sůl
osmiprocentní ocet
cukr
nové koření
bobkový list
paprika
cibule

Postup:
Houby nakrájíme na větší kousky a povaříme v nálevu ze 3 l vody a 60 g soli a propláchneme studenou vodou. Kilogram paprik a 1 kg cibule nakrájíme na nudličky a povaříme v novém nálevu: Na 3 l vody dáme 1 až 1,5 l octa, 60 g soli, 200 g cukru, 20 ks nového koření a 6 bobkových listů. Pak přidáme vařené a okapané houby a necháme 24 hodin stát. Poté plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.