Mladá Boleslav slaví: Divadlo dostane milion navíc

Herci slaví zvýšení platů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Štědrá odměna po hubených letech čeká Městské divadlo v Mladé Boleslavi. Letos bude hospodařit s rozpočtem, který přesahuje původní očekávání o celý milion korun. Jak ho využijí?

Jsme tak nějak zvyklí, že na kulturu nevychází zdaleka tolik peněz, kolik bychom si přáli. Zpráva o tom, že se podařilo divadlu trochu přilepšit, tak potěší všechny obyvatele města. Nejvíce samozřejmě slaví samotní herci, kteří také dostali přidáno už na začátku léta. 

Co podniknout s penězi navíc? 

Každý rok se divadlo nějak probije s rozpočtem 25 milionů korun, na což se složí jak město, tak i kraj a ministerstvo kultury. 

Nyní si divadlo bude moci dovolit uspořádat festival, nebo dokonce pozvat na svá prkna zahraniční hvězdu světového formátu. Zásluhu na navýšení má náměstek boleslavského primátora Daniel Marek, který je zároveň i náměstkem středočeské hejtmanky, který má na starosti kulturu.

"Jsem moc rád, že se mi podařilo využít přebytky a nabídnout tak profesionálním středočeským divadlům dvakrát více peněz," vysvětluje s tím, že doufá, že by to mohlo být i ještě lepší. I tak je však výsledek příjemný, ze dvou uvažovaných milionů jsou na rozdělení do divadel čtyři, což tyto instituce rozhodně pocítí.

Přilepšení se dotklo nejen herců, ale i divadelních techniků, kteří dostali o 5 tisíc více. O zvýšení platů těch, kteří pracují v kultuře, rozhodla vláda 1. července 2017.

Novinek bude hodně

Právě to, že více peněz dostanou divadla od kraje, je příznivé i pro město a má to samozřejmě logiku. Vždyť polovina diváků v divadle je vždy odjinud než právě z Boleslavi. 

Divadlo dobře ví, co s penězi udělá. Už teď je v plánu sedm nových inscenací a jeden festival. Půjde o představení netradičních forem Nado-sah, na kterém se ukáží nejen čeští, ale i zahraniční umělci. Těšit se můžete také na premiéru hry současné izraelské dramatičky Hadar Galron, která bude osobně zkoušet s celým mladoboleslavským divadelním souborem. Je tedy více než evidentní, že diváky čeká pořádná jízda.