Éra digitální úzkosti. Jak se zbavit závislosti na životě online?

Všichni víme, že je neproduktivní plýtvat časem online.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dokonce i když nejste online takzvaně 24/7, můžete mít pocit, že na internetu trávíte příliš mnoho času. Pokud vám tento stav už přerůstá přes hlavu a myslíte si, že vás to vyčerpává, zbavte se online závislosti! Čtěte, jak na to! Jaro je ideálním obdobím na změnu.

Jak se cítíte, když se ocitnete na chvíli offline? Je to pro vás okamžik úlevy a odpočinku, nebo se potíte hrůzou, protože nejste k dispozici? 

Kdy je to problém

Možná vás to překvapí, ale více než 80 % české populace do 35 let pociťuje ve spojitosti se sociálními sítěmi občas, nebo dokonce často, úzkost. Jakmile začínají negativní pocity převládat, je na čase se zamyslet. Co vám vlastně přináší svět internetu a sociálních sítí? Nejdříve si projděte, co využíváte a "potřebujete" víc. Jde totiž o jiný druh závislosti.

Na Facebooku je aktivních 1,86 miliardy lidí, tedy téměř dva z každých sedmi lidí na planetě. A 24 procent uživatelů internetu nyní využívá twitter. 29 procent LinkedIn. Facebook ohlásil, že uživatelé na této síti denně tráví průměrně 50 minut. 
  • Sociální sítě - Pocit propojení s ostatními je skvělý. Navíc dostáváme a přijímáme informace v mnoha variacích, navíc úplně zdarma. Od fotek až po zprávy. Udržujeme kontakt díky rychlosti a sdílení se všemi přáteli najednou a dáváme jim vědět, jak se máme my. Zároveň se můžeme prezentovat, jak chceme, a budovat si tím respekt u ostatních. Zní to možná báječně. Jenže jakmile jsme ve stresu, že jsme něco ještě nesdíleli, bojíme se, že nás někdo označí na špatné fotce, nebo jsme jen někomu zapomněli odepsat? To už je problém.  
  • Online svět - Pocit svobody hledání informací je super. S daty v mobilu se už nikdy neztratíte. Nezabloudíte a všechno okamžitě dohledáte. Můžete pracovat, bavit se a rozptylovat v jinak šedivé a nudné realitě. Kdyby se cokoliv stalo, máte info z první ruky. Jenže jak se cítíte bez signálu nebo bez dat? Okamžitě se vás zmocňuje panika, přicházíte o jednu ze svých základních svobod: Práva na internet. Co když se teď něco stane a vy to nebudete vědět? 

Projevy deprivace

Projevy začínají nervozitou a obavou, že internet možná nepůjde. Závisláci často vynechávají akce, kde je pravděpodobné, že tam nebude signál. Když se tito jedinci dostanou do situace, že internet opravdu nejde nebo že nemají telefon u sebe, nervozita se projevuje vrtěním, škrábáním a jinými úzkostnými projevy. Nejkrizovější je prvních 15 minut, pak přichází vlna nervozity každou zhruba půl hodinu. 

Způsoby léčby

Ať u vás jde spíše o závislost na sociálních sítích, nebo na online světě jako takovém, jedno platí pro obě varianty stejně. Jaro je ideálním časem pro zbavení se těchto nešvarů. Co takhle vyrazit na výlet s přáteli mimo signál alespoň na malou chviličku? 

Zkuste se více bavit s ostatními a čerpat od nich informace. Ostatně sami toho z internetu znáte tolik, že témata jen tak nedojdou. Takže proč si je nechávat pro sebe? Další variantou je vzít si knížku, mobil nechat doma a zkusit "brát moudra" jinou cestou. Uvidíte, že kniha vás donutí jít do větší hloubky. Se závislostí na sociálních sítích to bude o něco náročnější, ale rozhodně ne neřešitelné. Zamyslete se nad tím, jak se prezentujete a k čemu vám vlastně jsou informace ze sociálních sítí. Co přesně na nich nejvíc hledáte? 

Zkuste se pomalu vymanit tím, že odinstalujete Messenger. Pak je možné se přihlašovat pokaždé vědomě, a ne jen tak ze zvyku. Přátelům, se kterými si píšete celé dny, zkuste raději na deset minut zavolat. Uvidíte, že je to potěší a že si toho řeknete víc než přes smajlíky. Najednou budete mít i víc času. Zkuste ho využít k tomu, že se s lidmi budete scházet osobně. A ano, nebudete to dělat kvůli fotce na sociální síť.