Poznejte phishing a chraňte svá hesla i peníze!

Hackeři, jsou jako rybáři na břehu jezera..
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Phishing  je v současné době nejrozšířenejším typem kybernetického útoku. Sází totiž na hloupost a emoce uživatelů. Víme, jak útok vypadá, i to, kdo vám ho vlastně posílá. Nejlepší obranou nebude v tomto případě nikdy dobrý antivir, ale poučený uživatel. Na co si musíte dávat pozor?

Kybernetický boj o hesla, data a peníze není otázkou vzdálených digitálních světů a boje mezi IT firmami, nýbrž lákavý e-mail ve vaší e-mailové schránce. Jak nejlépe chránit svá hesla, účty a peníze? Buďte informováni a dodržujte pár základních pravidel.

Slovo phishing se čte jako "fišing". Ne nadarmo nám připomíná anglický termín pro rybaření. Právě tak totiž funguje. Podvodníci na miliony adres rozešlou totožný e-mail a pak čekají, kdo se chytí. Stejně jako rybáři čekají na břehu jezera chycení nic netušící ryby. 

Co je phishing?

Phishing je snaha počítačových podvodníků získat vaše citlivé osobní informace, jako jsou hesla, údaje o platebních kartách, rodná čísla nebo čísla bankovních účtů. Šíří se podvodnými e-mailovými zprávami nebo přesměrováním na falešné webové stránky.

Tyto zprávy jsou většinou na první pohled od důvěryhodných organizací, jako je PayPal, Česká pošta nebo vaše banka. Jenže něco tady nesedí. Instituce vás žádají o aktualizace, ověření nebo potvrzení informací o vašem účtu. Tím pádem buďte ve střehu! Po jednom kliku na odkaz v podvodném e-mailu budete přesměrováni na falešné stránky, kam zadáte své citlivé informace. 

Rizika jsou obrovská a lidé si je často vůbec neuvědomují.

Se zneužitými infromacemi a hesly je možné vaším jménem nejen utratit vaše peníze, ale dokonce nadělat i dluhy. Jak to podvodníci dělají? 

  • Vaším jménem získají úvěr - splácet ho pochopitelně nebudou.
  • Vyberou vám z účtu peníze a budou hradit své výdaje do maximální částky vaší kreditní karty.
  • Další možností je vybrat vám všechny peníze z účtu.
  • Zkopírují debetní kartu a budou vybírat její pomocí peníze kdekoli na světě.

Jaká pravidla dodržovat a nestat se obětí phishingu?

  • Chraňte si svá hesla a nikomu je neprozrazujte - nepište je ani do žádné konverzace s kýmkoliv.
  • Nikomu nesdělujte vaše citlivé informace - po telefonu, osobně nebo e-mailem.
  • Buďte obezřetní a neklikejte na odkazy v nevyžádané poště nebo na Facebooku.
  • Nikdy neotvírejte přílohy nevyžádaných e-mailových zpráv.
  • Aktualizujte si svůj prohížeč pravidelně a mějte dobrý antivir.
Důležitá je kontrola URL adres. Proč? V mnoha případech při phisingovém útoku vypadá webová adresa na první pohled zcela důvěryhodně. Rozdíl je v malých, ale zásadních detailech. Například v chybném písmeně v URL adrese nebo v odlišné doméně. Používá se například záměna domeny z .cz na .com a podobně.
Klíčová slova: