Zbuzany chystají třetí volby během dvou let

Kdo bude starostou po příštích volbách 2016?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Muzeum Autopraga, chlouba Zbuzan, je zavřené a na radnici se střídá jedno vedení za druhým. Po roce fungování opět odstoupili 3 opoziční zastupitelé. což znamená jediné, již třetí volby od roku 2014.

Jiří Sušický ještě jako starosta

Není to poprvé, co se díky pouze sedmičlennému počtu zastupitelstva podařilo opozici ve Zbuzanech položit vládu. Pokud klesne počet pod pět členů, pravomoc orgánu je v takovém případě omezena a nemůže s výjimkou přijímání rozpočtových opatření rozhodovat o záležitostech obce.

HIstorie se opakuje

Současné vedení se dostalo k moci stejným způsobem. Tentokrát rezignovali opoziční členové zastupitelstva obce Jiří Sušický (bývalý starosta za SNK Dobrá adresa, vládnul 13 let), Tomáš Vlasák (SNK Dobrá adresa) a Jaroslav Šimák (SNK Místo pro život). Vzhledem k tomu, že všichni náhradníci těchto koaličních stran k 15. prosinci 2015 rezignovali také a nenastoupí na volná místa, klesl počet členů zastupitelstva na 4. Podle zákona o obcích je nutné vypsat nové volby.

Jak se stala Marína Landová starostkou

Současná starostka Marina Landová a její strana SNK Zbuzany pro lidi se loni dostala k moci totožnou cestou.

Marina Landová z SNK Zbuzany pro lidi

V celostátních volbách roku 2014 vyhrála strana, nyní odejetého, Jiřího Sušického SNK Zbuzany – Dobrá adresa se 4 hlasy. Půl roku po volbách, v prosinci 2014, se vzdali svých funkcí 3 opoziční zastupitelé obce za SNK Zbuzany pro lidi a to Marína Landová (současná starostka), Jan Hradilek a Petr Čáp spolu s 6 náhradníky. Položili tím legitimně zvolenou vládu v čele s Jiřím Sušickým.

V červnu 2015 se konaly mimořádné volby, ve kterých strana SNK Zbuzany pro lidi vyhrála, přestože měla dohromady méně hlasů. Tuto situaci umožňuje D’Hondtova metoda přepočítání hlasů. Další, během dvou let již třetí volby, se podle všeho konají na přelomu června a července 2016.

Ustavující zasedání zastupitelstva 2015 červenec, v pozadí starostka Marina Landová

 

Jasně vysvětlili své důvody

Zbuzany pro lidi prezentovaly tehdy své důvody občanům hned. ČtiDoma.cz je zopakovala starostka Marína Landová: “Bylo to kvůli pochybnému výběrovému řízení na opravu komunikace „Na Sadech“ a také jsme dál nechtěli rozšiřovat zastavěné území obce. A pan Sušický za každou cenu chtěl změnit územní plán. Poslední kapkou ale bylo, když se pana Čápa snažili vtáhnout do ne zcela korektního výběrového řízení opravy komunikace Na Sadech a vyplýtvat 30 milionů. A to byla věc na okamžité řešení. Jediným způsobem, jak věci zabránit, bylo položit vládu.“ Problém je, že Jiří Sušický a spol. v podstatě žádné pádné důvody nezveřejnili.

Tomáš Vlasák argumentuje: “Paní Landová v letech 2010 - 2014 souhlasila i se změnou územního plánu. Najednou se to otočilo z důvodu, že se má stavět přes ulici pana místostarosty (pozn.: Tím je Otakar Novotný).“ O zmiňované komunikaci viz níže.

 

Byla rezignace tentokrát opodstatněná?

Po vážných důvodech loňského odchodu pánů zastupitelů jsme samozřejmě pátrali. Nebylo to jednoduché. Fakticky s námi komunikoval pouze pan Vlasák (SNK Dobrá adresa). Bývalá veřejná osoba Jiří Sušický nereaguje na maily ani telefonáty. Zřejmě nám nemá co říct.

V zápisu jsou řečeny důvody jejich rezignace, jako že starostka je administrativně slabá, místostarosta nerozumí kanalizacím a vodovodům a předseda finančního výboru neumí počítat.“

Zastupitel Tomáš Vlasák odstoupil oficiálně z osobních důvodů. ČtiDoma.cz řekl, že s ostatními zastupiteli takto dohodli. Samozřejmě. Stejně jako před rokem, musela opozice táhnout za jeden provaz, aby se vláda položila.

Ani pan Vlasák nám nebyl schopen jednoznačně sdělit, proč zastupitelé rezignovali. Dostali jsme z něho pouze jakýsi dopis obyvatelům (viz příloha) v rámci chystaného bulletinu stran SNK Zbuzany – dobrá adresa a SNK Zbuzany – místo pro život

Citujeme hlavním důvody odchodu: “Přístup k řízení obce ze strany SNK Zbuzany pro lidi byl vyloženě neprofesionální a neloajální , který má za následek naprosto zbytečně vynakládané veřejné prostředky a ze standardně fungujícího úřadu je instituce plná problémů. Nedůsledností a neznalostí právních předpisů i problematiky obce vedou obec směrem pro nás naprosto nepřijatelným.“

Jaké kroky starostky a jejích lidí se staly nepřijatelnými? Přečtěte si přiložený dopis a posuďte sami. příliš se toho ale nedozvíte.

 

Volby 2016

Každopádně podle vyjádření Tomáše Vlasáka hodlají odejetí zastupitelé (Sušický, Vlasák a Šimák) znovu kandidovat v červnových volbách. Přejeme obyvatelům Zbuzan lepší vzájemnou komunikaci s těmito činiteli.  

Oprava silnice

Vraťme se ještě k onomu důvodu současně vládnoucí strany k tehdejšímu položen vlády, kterým bylo plýtvání prostředků při opravě komunikace „Na Sadech“. „Silnici má opravovat společnost HESTI, spol. s r. o, který zde má hlavní sídlo podnikání. Obec se zavázala k 5 milionovému příspěvku na výstavbu kanalizace. Ještě není jasné, kdo kolik dá,“ popisuje současný stav Landová. 

komunikace Na Sadech, kde sídlí společnost HEISTI

Původně měla opravu financovat obec za 30 milionů. Reálná cena vypadá na 15 milionů. „Čím to, že byla cena takto nadhodnocená, nikdo nezná odpověď,“ říká starostka Landová.

Tomáš Vlasák se nám k tématu vyjádřil takto: “Cena opravy 30 milionů byla nastavena v projektu, na který se měla žádat dotace. Kdyby to nevyšlo, tak by se přistoupilo z pohledu stavby na okleštěnou a zjednodušenou variantu, která je nyní ve hře. Takže nic nového pod sluncem.“

 

 

Návrh na změnu počtu zastupitelstva

Zajímavé také je, že v říjnu 2015, dva měsíce před tím než Jiří Sušický a spol. odstoupili, navrhl na 5. zastupitelstvu Jaroslav Šimák zvýšit počet zastupitelů obce na 9. Důvodem bylo prý výrazné zvýšení počtu počet obyvatel (od roku 1998 o cca 120 %). Podle zápisu chtěl snížit riziko opakovaných voleb z důvodu poklesu počtu zastupitelů pod pět. Návrh neprošel. Otázkou je, zda už tehdy měli opoziční zastupitelé v plánu položit vládu a pouze se tak krýt do budoucnosti.

Petr Čáp (Zbuzany pro lidi) s tímto krokem nesouhlasil: „Ve stávajícím počtu zastupitelů a rozložení sil má opozice možnost zablokovat zcela nepřijatelné kroky, byť za cenu opakovaných voleb. Při volebním výsledku 5:4, který by byl za současného rozložení sil nejpravděpodobnější, by silnější strana mohla prosadit cokoliv.“ Navíc zvýšení počtu zastupitelů na 9 by podle Čápa mělo za následek, že procentní zastoupení v zastupitelstvu se mohlo výrazně lišit od procent odevzdaných hlasů a tím se vzdaluje od poměrného systému.

 

Stáhněte siVelikost
PDF icon zbuzany_duvody_rezignace_2015.pdf344.01 KB