Viladomy ve Zbuzanech se jen tak nepostaví

Zbuzany poslední dobou zažívají velkou výstavbu a nárůst obyvatel
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Společnost Geosan Development chce ve Zbuzanech stavět 268 nových bytů. V obci s dvanácti sty současnými obyvateli by přibylo dalších 650. Infrastruktura je přitom nedostatečná. Místní sepsali petici.

Kapacita čistírny odpadních vod je naplněná, školka malá a škola žádná. To jsou Zbuzany. Až na velký hluk z dálnice poměrně klidná obec rodinného typu, kde umožnilo bývalé vedení obce nepřiměřenou výstavbu bez zajištění požadovaného zázemí pro místní obyvatele. Jejich počet během posledních deseti let narostl z 500 na 1200.

Občané se brání nejen z tohoto důvodu. Chtějí jim zastavět poslední kousek zeleně, která se nachází právě uprostřed obce v lokalitě na Ouporu. Mluví se dokonce o „zelených plicích obce“. Na pozemku se nachází bývalý sad, původnímu majiteli byl vrácen v restituci. „Od developera ani bývalého vedení obce nevyvstala jakákoliv snaha o zachování podoby obce vesnického rázu,“ stěžuje si starostka Zbuzan Marína Landová. Vizualizaci si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Viladomy mají stát na jediném kousku zeleně v lokalitě Oupor. Pozemek je soukromý a majitel s ním má jiné plány, než by si místní občané přáli.

 

Projekt Viladomy Zbuzany a jeden problém za druhým

Výstavbu projektu majitelé avizují na jaře 2016 a dokončení předpokládají na podzim 2017. A přestože Geosan Development zahájil masivní reklamní kampaň na prodej “citlivě koncipovaných třípatrových Viladomů“ ve Zbuzanech, prodejci zatím poskytují pouze rezervace. Zálohy ještě neberou, chybí totiž stavební povolení. A podle všeho, místní developerovi ještě zavaří.

Vizualizace projektu Viladomy Zbuzany. Letecký snímek však není odpovídající, stromy okolo jsou téměř vykácené.

 

Nedostatečná infrastruktura

K dispozici má být ve Viladomech 268 bytů, což pro Zbuzany znamená podle jejich velikosti marginální nárůst počtu obyvatel víc jak o třetinu. Obec na takový příliv lidí není připravená. Projektanti lákají například na novou školku. Je pravda, že obec přistavuje další třídu, ale kapacita bude navršená dětmi stávajícími. Dále inzeruje přístupnou školu v Ořechu a Jinočanech. Ale i tam už je téměř problém se dostat. Škola je navíc spádová i pro děti z Chýnice, kde také zaznamenáváme nárůst. Letos Řeporyje rezervovaly pro zbuzanské děti téměř celou třídu.

K možnosti stavby školy Marína Landová říká: „Do budoucna bychom samozřejmě rádi školu postavili, ale hledáme vhodnou lokalitu. Přemýšlíme o prostorách bývalé školky, kterou obec pronajímá gastrofirmě. Budova by se mohla zbourat a postavit jednotřídka, stávající nemovitost je malá.“ Otázkou je, kdy a za co.

 

Mají povolení pouze „na trubky“

starostka Zbuzan Marína Landová

Důležitým faktem je, že v současnosti není na výstavbu Viladomů vydáno platné stavební povolení. Developer o něj zatím nepožádal, jelikož nemá jisté ani územní rozhodnutí.

„Firma Geosan, nový vlastník společností Paxton a Asnemosa, má platné stavební povolení na trubní sítě, tj. zasíťování pozemku vodovodem a kanalizací. To vydal stavební úřad Černošice předchozím majitelům v roce 2009 a následně prodloužil o dva roky později.

Paxton a Asnemosa pak získaly v roce 2013 územní rozhodnutí o umístění bytového souboru, komunikací, a elektrorozvodů v dané lokalitě. V květnu 2015, tedy před změnou vedení obce, bylo novému majiteli rozhodnutí prodlouženo.

„My jsme toto prodloužení územního rozhodnutí loni na podzim napadli u Středočeského kraje a na odpověď stále čekáme,“ tvrdí Marína Landová a podotýká: “I kdyby kraj rozhodl pro platnost rozhodnutí, stejně to nebude tak jednoduché!“

 

Čistírna již nemá kapacitu

Další závažnou skutečností je nedostatečná kapacita čistírny odpadních vod. Majitelem zbuzanské čistírny a tedy i účastníkem stavebního řízení jsou mimochodem Jinočany. „Spravuje ji jednak Vak Beroun a pro nás kvalitu a vhodné parametry řídí Aquaconsult Černošice. Obě společnosti se dohodly, že si nechají zpracovat ještě další nezávislé měření. To by mělo říct, zda je kapacita čističky opravdu dovršena. Na základě výsledků bychom v nejhorším případě byli nuceni vydat stavební uzávěru,“ říká starostka Zbuzan a dává tak naděje odpůrcům dalšího stavebního projektu.

Na novou čistírnu nejsou podle Landové peníze ani pozemek: „Kdybychom chtěli stavět čističku na našem katastru, museli bychom změnit územní plán, neboť nyní je plánována na nevhodném místě. To je akce minimálně na dva roky.“

katastr Zbuzan je v těsném sousedství dálnice

Hluk z dálnice

Projekt Viladomy Zbuzany podle webu nabízí: “moderní bydlení pro všechny, kteří mají rádi klid a pohodu příměstských částí, ale zároveň potřebují být v dosahu města.“ Nemluví o hluku z dálnice, který je podle Maríny Landové těsně pod normou. Ředitelství silnic a dálnic zatím jen přislíbilo projekt protihlukové stěny, konkrétní termín stavby není známý. „Zbuzany by ale chtěly ochranu ještě vyšší a delší, než projekt nabízí,“ říká starostka.  

 

 

 

Petice

Autorka petice Jana Hradilková

Krom výše zmíněných kroků bojují proti zástavbě i řadoví občané. Minulý pátek petiční výbor v čele s Janou Hradilkovou odeslal nesouhlasnou petici s tak významnou zástavbou, jakou projekt Viladomy Zbuzany bezesporu je, hejtmanovi Středočeského kraje Miloši Peterovi. Dnes má dokument (najdete v příloze) již 149 signatářů. Možnost  připojit se k nesouhlasu se zástavbou mají občané i nadále. Na  neděli 20. března odpoledne připravuje petiční výbor Obecní Předjarní Vzpomínkový  Piknik v bývalém sadu Oupor, kde proběhne k situaci další debata.

Jana Hradilková, členka petičního výboru k situaci říká: „Tady se nic stavět nemůže z podstaty naplněnosti obce. Lokalita Oupor se navíc nachází v těsné blízkosti lokálního biokoridoru. Jednání developera považujeme za brutální a necitlivé i v případě, kdy bez souhlasného stanoviska Obecního úřadu v listopadu 2015 nechal vykácet stromy a keře v celé lokalitě.“

Územní plán

Územní plán obce Zbuzany v platné podobě byl schválen zastupitelstvem obce v březnu 2011. Starostka specifikuje pro ČtiDoma podmínky výstavby: “V lokalitě OV 10 (Oupor) je v územním plánu uvedeno, že jde o smíšenou obytnou plochu s možností bydlení v rodinných nebo bytových domech. Maximální zastavěnost plochy je 35 %, s podmínkou zajištění odstavu motorových vozidel na pozemku. Minimálně 25 % z celkové plochy lokality musí tvořit veřejná prostranství, minimální zastoupení zeleně je 35 %.“

Stavba versus územní plán. Kdo je na vině?

Cílem většiny ziskových společností je vydělat co nejvíce financí. A pokud Firma Geosan není se Zbuzany spjatá, nemůžeme být příliš zaskočeni, že se nezajímá o názory místních, ale využívá pozemek ku prospěchu své vlastní věci.

Kdo pak nese vinu za nepřiměřenou výstavbu ve Zbuzanech? Zajisté je velká míra odpovědnosti na bedrech bývalého vedení v čele se starostou Jiřím Sušických, který byl na radnici v době územního plánování v roce 2010-2011. A když už plánoval zástavbu, měl řešit také školky, školy a další potřebnou infrastrukturu.

Možná bychom mohli jít v hledání viníka ještě dál. V Dobřichovicích se shodou okolností zrovna schvaluje územní plán. Zdenka Hochová vybízí na Fóru občanů Dobřichovic ve svém článku ke kontrole návrhu územního plánu. Napsala zajímavou formulaci: „…Pravidla územního pláni definují, co se na jednotlivých parcelách může postavit. Vyroste – li někde bytový dům na parcele sousedící s přízemním domkem, nemůžeme se příliš zlobit na stavebníka. Ten jen chce využít pozemek v maximální povolené míře. Je to chyba územního plánu. Na vině je na prvním místě projektant - tvůrce územního plánu. Pak  zastupitelé, kteří takový plán schválili. V neposlední řadě občané, kteří do procesu tvorby ÚP nevstoupili a neprotestovali např. proti tomu, co by mohlo vzniknout v jejich těsném sousedství.“

 

Stáhněte siVelikost
Soubor petice_oupor.docx14.71 KB
Klíčová slova: