Hledá se hejtman: Když se dva perou, může se třetí smát?

Jaroslava Jermanová
Zobrazit fotogalerii (3)
 

KOMENTÁŘ - Jedno hezké české přísloví říká, že když se dva perou, tak se třetí směje. Může se něco podobného stát i v případě hledání hejtmana Středočeského kraje? Ve volbách sice zvítězilo hnutí ANO, ale to vůbec neznamená, že by měl jeho zástupce usednout i na post krajského šéfa. 

Uskupení Andreje Babiše sice získalo šestnáct mandátů a krajské volby vyhrálo. To však neznamená, že musí obsadit hejtmanský post. Tím spíš, že Babišovcům řádně šlapou na paty Starostové a nezávislí s patnácti zastupiteli. Nicméně o post faktického bosse Středočeského kraje si to zřejmě rozdají lídři kandidátek obou subjektů, tedy Jaroslava Jermanová a Vít Rakušan. 

Opravdu se to zdá jako logická varianta a vyústění hlasování. Jenomže by to nebylo zdaleka poprvé, kdy se dva prali a nakonec se smál někdo třetí. V tomto případě třeba šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která je novou hvězdou STAN. Získala totiž přes jedenáct a půl tisíce preferenčních hlasů, což je nejvíc v kraji a z pohledu STAN i v celé republice. 

Je jiná možnost?

Přesto, že Drábová tvrdí, že o vysoké politice neuvažuje, nakonec by mohla být jazýčkem na vahách. Hlavně v případě, že by ztroskotalo současné jednání mezi ANO, STAN a TOP 09. Současná vládnoucí strana, tedy ČSSD, už totiž přispěchala s nabídkou, že když ji Starostové nechají podílet se na vedení kraje, podpoří na post hejtmanky právě Drábovou. 

Zároveň by to ale znamenalo, že Rakušan a ostatní půjdou proti svým zásadám. Už několikrát se nechali slyšet, že chtějí změnu nejen kosmetickou. Sedět ve vedení kraje s kýmkoliv z oranžových či rudých by tedy těmto prohlášením rozhodně neslušelo. Navíc těžko říct, jestli by se Drábová nechala vůbec "ukecat".

Jako alternativa, která byla až dosud víceméně mimo politiku, by se sice dala využít i v případě nějakého patu v současných jednáních tří stran. Ale když někdo nechce, tak ho nepřesvědčíte ani párem slonů. Zdá se totiž, že pro Drábovou bude politika spíš koníčkem a rozptýlením od řešení jaderné bezpečnosti země.

Logika hovoří jasně, ale...

A tak se na to tedy podívejme logicky s přihlédnutím k věcem, které už se od sečtení hlasů odehrály. Ať to obracím z kterékoli strany, tak mi vychází, že kraji bude šéfovat Jermanová nebo Rakušan. Já osobně bych dal o pár procent vyšší naději mužskému zástupci v "souboji". Starostové totiž mají před ANO malinko navrch přesto, že skončili až za nimi. Nebo možná právě proto. Neleží na nich tíha největší zodpovědnosti.  

Což by se samozřejmě rázem změnilo, pokud by se Rakušan hejtmanem stal. V tu chvíli by se karta obrátila. ANO by v případě jakéhokoli problému mohlo tvrdit, že je sice ve vedení, ale hlavní zodpovědnost je přeci na hejtmanovi. Je celkem možné, že právě tímto směrem povede ANO svá jednání naprosto cíleně. Andrej Babiš je velmi zkušený kapitán a dobře ví, kam chce svou loď kormidlovat.