Vrecionová, nebo Holeček, koho pošlete do senátorského křesla?

Koho pošlete do Senátu?
 

Do druhého kola senátních voleb na Mělnicku postoupila nynější senátorka Veronika Vrecionová a kralupský starosta Petr Holeček. Kdo vyhraje?

Veronika Vrecionová (* 8. září 1965 České Budějovice) je česká politička, od roku 2010 senátorka za obvod č. 28 - Mělník, bývalá starostka středočeské obce Přezletice a členka ODS.

Život a politická kariéra

Vrecionová odmaturovala na gymnáziu, následně vystudovala Vysokou školu ekonomickou – Obchodní fakultu. V letech 1990-1993 pracovala v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla. Od roku 1993 působí jako OSVČ v poradenské oblasti. Se současným manželem má dceru Julii, z předchozího vztahu s Alexandrem Vondrou syna Jáchyma.

Do ODS vstoupila v roce 2005. O rok později se stává členkou v zastupitelstvu obce Přezletice, tam působila mezi lety 2006-2014 jako starostka. Senátorský mandát má od roku 2010. Tenkrát porazila Milana Němce. Letos Vrecionová svůj mandát obhajuje.

Jaký je váš názor na "soka" Holečka?
Pana Holečka znám, je to oblíbený starosta Kralup. Ovšem chce především zastupovat Kralupy, i sám to takhle prezentuje. Senátní obvod ja ale veliký, patří do něj Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, velká část Prahy-východ a tak dále. Mojí předností je to, že budu zastupovat celý senátní obvod, ne jen jednu čtvrtinu, respektive ještě menší část. Pana Holečka Kralupy velice podporují, ale příliš se neorientuje ve zbytku obvodu. Ovšem je to velmi slušný člověk.

Co uděláte, pokud obhájíte mandát?
Uklidím si doma, na to se velmi těším. (smích) Obhajuji mandát, takže budu pokračovat ve své práci. Navážu na to, co dělám teď, jsem aktivní senátor, snažím se zmírňovat zákony, které socialisticko-populistická vláda chystá, chci, aby se tyto věci neděly, nebo se alespoň snažím minimalizovat jejich dopady.

Petr Holeček (* 21. května 1957 Kladno) je politik a pedagog, v současné době kandiduje za STAN. V roce 2006 byl zvolený starostou Kralup nad Vltavou za Starosty a nezávislé, od roku 2008 patří mezi zastupitele Středočeského kraje za TOP 09 a Starostové pro Středočeský kraj. Od října 2012 do srpna 2013 byl poslancem Parlamentu České republiky zvolený na kandidátce TOP 09.

Politická kariéra

Od první poloviny 90. let byl Holeček opakovaně místostarostou a v roce 2006 byl v Kralupech zvolen jako starosta. O dva roky později zasedl v zastupitelstvu Středočeského kraje.

V květnových parlamentních volbách 2010 kandidoval jako bezpartijní ve Středočeském kraji z šestého místa kandidátky TOP 09. Jako první náhradník pak 20. října 2012 nahradil poslance Luďka Jeništu, kterému zanikl poslanecký mandát zvolením do horní komory Parlamentu. Dne 24. října téhož roku složil poslanecký slib a stal se členem poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

Ve volbách do Senátu PČR v roce 2016 kandiduje jako nestraník za hnutí STAN v obvodu č. 28 – Mělník.

Co si myslíte o své "sokyni" Veronice Vecionové?
Paní Vrecionovou ctím jako senátorku a samozřejmě také jako nynější soupeřku. Mohu však prohlásit, že my dva máme mezi sebou korektní vztahy, což se odrazilo i v předvolební kampani, která nebyla nikterak vyhrocená a odehrávala se v ryze slušné rovině. Nicméně i přes veškerou úctu, kterou k paní Vrecionové chovám, doufám, že se ve druhém kole senátních voleb povede zvítězit právě mně.

Jaký bude váš první počin, pokud vyhrajete?
V prvé řadě bych se zabýval zákony, jež by zjednodušily práci obecním a městským úřadům, zákony, které by vylepšily legislativu pro zastupitelstva. Dalším krokem by byly zákony, které by upravily zákon o rozpočtovém určení daní. To jsou všechno záležitosti, kterými bych se jako starosta, který přijde do Senátu, zabýval.