Středočeský kraj prý bude mít v neděli novou vládu, kdo je z kola venku?

 

Sledovat povolební vyjednávání některých stran je občas o nervy. Středočeský kraj už téměř týden řeší novou vládu. Dlouho to vypadalo, že dohodě vítězného ANO, druhých Starostů a nezávislých a TOP 09 nic nestojí v cestě. Jenomže člověk míní a politici mění. 

Hnutí ANO do volebního boje vedla Jaroslava Jermanová. A i když její šéf Andrej Babiš měl dát najevo, že v rámci úspěšného vyjednávání nemusí být hejtmankou za každou cenu, ambiciózní politička nechce v žádném případě o důležité křeslo přijít. Bojuje jako lvice, aby se ve finále právě ona stala vládkyní Středočeského kraje. 

Jak to ale vypadá, nebojuje úplně čistě. Už na začátku týdne jsme vás informovali o tom, že ANO, STAN a TOP 09 si slíbili exkluzivitu, co se týká dalších vyjednávání. Právě Jermanová však údajně slib porušila, když začala debatu také s ODS. Ze tří subjektů tak byly najednou ve hře čtyři. Což by ale nebyla taková tragédie, protože by to pořád znamenalo vyslyšení volání voličů po změně (dosud kraj vedla ČSSD spolu s KSČM).

Kámen úrazu se však vyskytl jinde. TOP 09 nechce Jermanovou jako hejtmanku. "Jsme v názorech jednotní a raději odejdeme do konstruktivní opizice. Pokud se budou projednávat body, které se shodují s naším programem, tak je budeme podporovat," potvrdil lídr strany Petr Tiso. Místo jeho strany je tak ve hře ODS s Martinem Kupkou. 

Teď to tedy vypadá, a potvrdily nám to i zdroje velmi blízké vyjednávání, že ANO, STAN a ODS podepíší spolupráci, hejtmankou se pak opravdu stane Jaroslava Jermanová. Definitivně si tím prosadí svou. Všechny strany by v těchto hodinách a dnech měly doladit potřebné detaily. Vše se pak údajně podepíše tuto neděli.


Na druhou stranu je to pořád jen politika. A tam nevíte doslova minuty ani vteřiny, kdy se běh dějin obrátí úplně na druhou stranu. TOP 09 by v tomto případě mohla dlouze vyprávět. V první fázi základní stavební kámen rýsující se koalice, nakonec však pouze nechtěný element, který si klidně může odejít, kam se mu zlíbí.