ANKETA: Jak se představitelé vašich měst a obcí dívají na zákaz kouření a pití alkoholu?

Kouřit, nekouřit, pít alkohol nebo ne?
 

Protikuřácký zákon zruinuje naše hospody. Nesmysl, všechno bude fungovat dál, jen budeme kouřit venku. Je to zbytečný a diskriminační zákon. Bude to znamenat konec některých podnikatelů. Jen málo věcí vzbudilo v poslední době takové emoce. Jak se na to dívají představitelé vašich měst a obcí? 

Starostové, místostarostové nebo třeba zastupitelé. Všichni jsou v politice a mají větší či menší vliv na ovlivňování všeho možného, co se týká dění v obci nebo ve městě. Ptát se právě jich, co si o tomto zákonu myslí, je tak zcela na místě. Oni budou u toho, když půjde o jeho prosazování v praxi. My jsme dotaz ještě rozšířili, protože stejný zákon nařizuje zákaz pití alkoholu na akcích pořádaných pro děti. 

1. Dotkne se nějak vaší obce či města nový protikuřácký zákon, tedy zákaz kouření v hospodách, restauracích a podobně? 
2. Je podle vás správné, že zákon zároveň zakazuje pití alkoholu na akcích pro děti, nepovede to k jejich zániku?

Martin Kupka, starosta Líbeznice 
1. Dotkne. Je to další zbytečná regulace. Už v současné době jsou v obci restaurace kuřácké a nekuřácké. Lidé si mohou vybírat.

2. Ano, je to další regulace, která jde ve skutečnosti proti lidem a aktivitám v obcích. Alkohol se dětem podávat nesmí. Na tom se nic nemění. Nabídka alkoholu pro dospělé třeba na Čarodějnicích nikdy problém nepůsobila. Dětem nikdo pivo ani víno nenabízel. Zrušíme teď kvůli novému zákazu Čarodějnice, nebo budeme pořádat dvě akce souběžně - jednu pro dospělé a jednu pro děti? To je přece nesmysl.

Josef Vondrášek, starosta Rožmitálu pod Třemšínem
1. Protikuřácký zákon se života v Rožmitále moc nedotkne. Už dnes do hospod lidé nechodí. Pivo je drahé a hlavně vztahy mezi lidmi žádné nejsou. Zmizely party kamarádů, není s kým na pivo jít.

2. Regulace pití alkoholu na akcích, kde budou děti, může vyústit v to, že se na ně rodiče nepohrnou - a tím nepřijdou i mnohé děti.

Ondřej Vaculík, místostarosta Hořic
1. Nejsme schopni posoudit, jak se protikuřácký zákon dotkne přímo obce. Pokud by se jí dotknout měl - tak jednoznačně pozitivně. V hospodách a restauracích bude zdravější vzduch. Jak se to ale dotkne restauratérů, nevím, nicméně se domnívám podle zkušeností jinde, kde hospody se zákazem kouření fungují, že se jich to nijak výrazně nedotkne. Ubydou-li v hospodě kuřáci, nahradí je nekuřáci, kteří se zatím zakouřeným prostředím vyhýbají. To je ale můj názor.

2. I to je podle mého správné a k zániku akcí, organizovaných pro děti, to rozhodně nepovede. Leda by se to stalo záminkou pro ty, jimž se dětské akce nechce organizovat.

Filip Kořínek, starosta Černošic
1. Město samo žádný podnik neprovozuje, takže se ho to přímo nedotkne. V Club Kinu, kde pořádáme zasedání zastupitelstva, jsme jednacím řádem zakázali kouření po dobu zasedání už dávno. Jinak osobně s omezením kouření v uzavřených prostorech souhlasím - neberu to jako omezování svobody kuřáků, protože naopak jejich kouř považuji za přímé obtěžování nekuřáků.

2. To je pro mne nová informace, ale pokud to tak je, tak s tím nesouhlasím. Stát se poslední dobou snaží zregulovat každý kousek našich životů, a to principiálně odmítám. Stačí přece obecný zákaz nalévání nezletilým. To by se třeba na školní předvánoční školní besídce nemohl promrzlým rodičům nalévat svařák? Stát musí lidem i dětem nechávat vlastní zodpovědnost, nedělat z nich hloupé ovce. Je na čase říct poslancům, že nemusejí pořád vymýšlet a schvalovat nové normy jen proto, že dostali funkci. Jejich úkolem je naše životy usnadňovat, ne nás zavalovat příkazy a zákazy.

Patrik Brodan, zastupitel Berouna
1. Některých míst se tato regulace jistě dotkne. Ale jako všude jinde, kde byl tento zákon schválen, to na město nebude mít žádný zásadní vliv.

2. O tom, jestli je správné omezit alkohol na dětských akcích, se dá polemizovat. Na druhou stranu se tyto akce dělají pro děti a spojitost s alkoholem tam vůbec nikde nevidím. Takže osobně to nevnímám jako problém a důvod, proč by měly dětské akce tímto krokem zaniknout. Na fotbalových stadionech se také zakázal alkohol a fanoušci se s tím v klidu vyrovnali.


Josef Krombholz, starosta Zásmuk
1. 
V naší obci jsou dvě hospody. Do jedné chodím hrát pravidelně mariáš. Chlapi samozřejmě nadávají, ale do hospody chodí dál. Zákon se tedy dotkne obou hospod nejméně tím, že se bude kouřit před vchodem do těchto provozoven. Před jednou z těchto hospod je dětské hřiště. Jsem odnaučený kuřák a nějakou dobu již nekouřím, ale nikdy jsem neřešil, že mi kamarádi v hospodě kouří pod nos. Je to každého volba, nemusím tam přece chodit, když mi kouření vadí. Se zákonem tedy spokojen nejsem, bere lidem možnost volby, rozdělení kuřáckých a nekuřáckých prostor s tím, že kuřácké mohou být bez obsluhy by mi přišlo dostačující.

2. Upřímně řečeno, nevím. Ono to tak hezky vypadá a člověk má chuť říci, že je to dobře. Ale zas mi přijde, že je normální třeba přivést syna o víkendu odpoledne na fotbalové hřiště, předat ho trenérům a pak s ostatními rodiči diskutovat při dobrém pivu či vínu o čemkoli. Nebo bez alkoholu, opět jak kdo chce. Primárně se přece nikdo nejde na akce pro děti "ožrat". My samozřejmě žádnou akci pro děti, které ve městě i spolupořádáme, rušit nebudeme, takže nezaniknou. Jen na nich bude možná z výše popsaných důvodů menší účast.


Petr Vychodil, starosta Králova Dvora
1. 
Město Králův Dvůr neprovozuje žádnou restauraci. Co se týká soukromých restaurací, zákaz kouření se dle mého osobního názoru dotkne pouze restaurací tzv. 4. kategorií, kam chodí lidé na pivo a zakouřit si. Mám kamarády, kteří hodně kouří, ale naopak sami tento zákon vítají, protože samotné kouření ve výsledku omezuje i je, budou chodit ven, a z toho důvodu i méně kouřit. Ale každý ať si na to udělá svůj názor. Já mám štěstí, jsem nekuřák. Tato vláda připravila jiné zákony, které restauracím ublížily mnohem více, takže tento kuřácký jejich zavření nezpůsobí.

2. V našem městě určitě NE. Akce pro děti pořádáme především pro děti a ne pro tatínky, aby šli na pivo. Je však dost pravděpodobné, že na území malé obce to může způsobit problém, ale jsme přeci Češi, a tak si troufám předvídat, že v malých obcích zajisté přijdou na nějaké způsob, jak zákon obejít.


Karel Hanzlík, starosta Městské části Praha 16
1. 
Domnívám se, že jen v podobě úklidu zvýšeného množství nedopalků před restauracemi a hospodami od klientů, kteří si z provozovny půjdou ven zakouřit. V součinnosti s provozovateli to je však řešitelná záležitost.

2. Má to svojí logiku, i když jsem přesnou citaci zákona zatím neviděl. Každopádně, co se týče akcí pro děti pořádaných naší městskou částí, tak na ty zavedení uvedeného zákonu nebude mít vliv a budou organizovány i nadále.