Drahomíra Miklošová: Komunální politik je v podstatě jednou nohou v kriminále

Žena s jasnou vizí
 

O politice i o sociálních problémech a jejich řešení s Drahomírou Miklošovou z ODS. Jaké to je pro ženu v politice a jak se začíná v drsném Ústeckém kraji? Víte, jaká je pravicová sociální politika? Možná budete koukat.

Drahomíra Miklošová je v současnosti místopředsedkyně strany, krajská zastupitelka a členka regionální rady. Jako uvolněná starostka zvládá i dělat předsedkyni oblastnímu sdružení ODS. Jaká je její politická kariéra a jak řeší sociální problémy?

Jaké to je být ženou v politice?
To, co stačí muži udělat jednou, musí žena udělat stokrát. Je to složitější, obzvláště u nás v ODS je to hodně o mužích. Žen je tam poskorvnu. Bylo pro mne překvapením, že loni v lednu se do vedení dostaly dvě ženy. 

Nepočítala jse s tím?
Já osobně rozhodně ne. Už před dvěma lety jsem absolvovala něco podobného. Vypadalo to, že pana Novotného porazím. Ale pak si myslím, že to dali ti chlapi dohromady.

Jak jste nesla prohru?
Já umím prohrávat, jinak by člověk v politice neměl být. Na podruhé to nečekaně vyšlo, kandidaturu jsem ale přijala až na našem regionálním sněmu. Předem jsem o tom neuvažovala, protože jsem si říkala, že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. Nakonec jsem se až na regionálním sněmu nechala přemluvit k tomu to zkoušet znova.

Proč?

Ústecký kraj byl na “černé listině”, kvůli veřejně známým kauzám. Kandidaturu jsem přijala, jen aby bylo vidět, že ústecká odeeska má koho postavit. Zvolení pak bylo příjemným překvapením.

Jaký je váš program?

Moje hodně silné téma je řešení sociálních problému. Sociální politiku má na starosti v ODS již několik let Lenka Kohoutová, proto jsem dostala na starost komunální politiky a výbor pro členství. Je to oblast, která není tolik vidět. A ani ti starostové nemají moc času, mají dost problému k řešení, takže dostat je někam na seminář je složitější.

 

Jak se vám to dařilo?
Zařizovala jsem například seminář na téma: Trestně právní odpovědnost komunálního politika, a to je zajímavé téma. Komunální politik je v podstatě neustále v trestně-právním riziku při svém rozhodování. Takže v podstatě jednou nohou v kriminále.  Naše legislativa je čím dál, tím více složitější a orientace v ní stale náročnější.

Jaké problémy v kraji máte?

Největší problém? Tak to je asi sociální skladba obyvatel. Ta v Ústeckém kraji s sebou nese řadu problémů, a to hlavně v rovině bezpečnosti, nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, odliv mladých perspektivních lidí. Drobná kriminalita je dost četná, a tak to otravuje . Přesto, že to nejsou úplně ty nejhorší zločiny, je to nepříjemné. Lidé, kteří nechtějí pracovat a jsou doma na sociálních dávkách vyvolávají negativní reakce u těch, co pracují. Jde i o rušení nočního klidu, dělání nepořádku a podobně. Situace je horší v létě, než v zimě. Ty střety a řešení problému jsou složité.

 

Proč je to složité? Máme přeci policii...

Ono to ani není o ochotě polici delikty řešit, ale o tom, že je velmi špatná vymahatelnost práva. Když Vy pracujete a udělate nějaký přestupek, tak není problem Vám pokutu srazit z platu. Z dávek se nedá srazit vůbec nic, a oni na to hřeší a velice dobře ví, že jsou téměř nepostižitelní. Pak to vyvolává nespokojenost ostatních lidé, kteří cítí nespravedlnost. Policie samozřejmě přijede, sepíše, předá to k správnímu řízení. Je z toho pokuta. A dál nic. Zvyšují se pohledávky, ale je to absolutně nevymahatelné a není nástroj, jak to udělat. Pokud jde o něco závažnějšího, tam trestat umíme, ale v těchto drobných věcech ne.

Ústecký kraj rovná se také problémy s výplatou sociálních dávek, je to tak?
Ano, s mladší generací opravdu problém je. Ze základky jdou děti často na pracovní úřad. Já bych zpodmínkovala dávky na děti tím, že budou chodit do školy. Dávky přece mají nějaký účel a jestliže z těch dětí má něco být, tak je musím do té školy poslat.

Jak to vyřešit?
Rodiny, které své povinosti plní a nedělají problémy, by měly být zvýhodněny, oproti těm, které na to kašlou. Protože jinak roste i množství nezaměstnatelných. Jsem pro sociální politiku, ne pro socialistickou. Pomoc by měla být poskytnuta těm, kteří ji potřebují, ne plošně.

V 17 letech přerušila školu, měla dítě a pracovala chvíli i jako prodavačka. Po mateřské začala pracovat v administrativě a dokončila školu. Vyzkoušela si mnoho povolání, od mzdové účetní, po vedoucí hospodářské správy, až k tajemnici města Litvínov. V současnosti funguje také jako starostka v Obrnicích.

Odlehčeme to: Kam na výlet v Ústeckém kraji?
Já jsem z Obrnic, Ústí je takové zvláštní, trochu narušené chemickým průmyslem. Jsou jiná města v Ústeckém kraji, která stojí zato. Hezké místo je Žatec, podloubí a tak - architektura a muzeum chmelu...mají tam dobré pivo!

Kam chodíte relaxovat?
V Ústí hlavně do přírody. Na běžky, v létě na kola. Jsou tam i příjemná rašelinová jezírka. Vyjet nahoru do lesa a tam se vykoupat, to je super. V Ústí jet idálně do přírody, ale moc to neumíme prodat - přitom příroda je tam už krásná.

Za čím jezdí do vašeho kraje lidé? Jen za přírodou?
My pracujeme na tom oslovovat veřejnost s tím, že Ústecko stojí za návštěvu. Rekultivovaly se haldy hlušin, najdete u nás sportoviště, golfová hřiště, hypodron, po sportovní stránce je v Ústí velké vyžití. I kulturně docela dost žije. Já ale opravdu nejraději vypínám v přírodě.