Konečně! ZŠ Nepomucká bude mít novou budovu, stará už žákům padala na hlavu

 

Zdá se nemyslitelné, aby někdo dobrovolně postavil budovu, která je od začátku v podstatě odsouzena k zhroucení. V případě objektu, který patří k ZŠ Nepomucká a vznikl před dvaceti lety, je to však bohužel realita. Když se teď konečně začalo s rekonstrukcí, přivítali to snad úplně všichni.

V objektu Beníšková došlo k dlouho očekávanému zahájení stavebních prací. Odstartování rekonstrukce předcházelo statické posouzení objektu a hledání vhodného řešení. Více jak dvacet let starý objekt, který je sám o sobě nekvalitní, totiž stojí na nestabilním podloží, navíc v něm před lety proběhly nevhodné stavební práce, stejně jako komplikované výběrové řízení dodavatele. Po rekonstrukci se sem vrátí školní provoz ZŠ Nepomucká.

Na zdejší obnovení školního provozu netrpělivě čekají děti, jejich rodiče, pedagogové i radnice. "Konečně máme technické řešení, které si sice vyžádalo nějaký čas, ale umožní kvalitní rekonstrukci a následné obnovení provozu," tvrdí zástupce starosty Vít Šolle, který má v kompetenci školství. "Napravujeme dluh, který máme vůči pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům ZŠ Nepomucká a vůči občanům Košíř," dodává Martin Damaše, předseda Školského výboru městské části Praha 5.

Stavba se totiž dlouhou dobu potýkala se špatným technickým stavem a roky plánovanou, ale nerealizovanou rekonstrukcí. Důvodem byla kombinace několika faktorů - nekvalitní stavby, postavené kdysi v akci Zet, nestabilního, stále se pohybujícího podloží z navážky a špatného stavebního projektu, podle něhož byla před lety zahájena rekonstrukce. "Souhrnně řečeno, na nestabilním podloží stojí nekvalitní stavba se špatně provedenou rekonstrukcí," shrnuje situaci místostarosta.

Současná Rada MČ Praha 5 proto před časem zadala zpracování stavebního projektu, který posoudil současný stav objektu, stav podloží a chyby jak předchozího stavebního projektu, tak následných stavebních úprav. Hlavním výsledkem projektu bylo statické posouzení a určení možných stavebních řešení. Následně radnice vyhlásila veřejnou zakázku na dodavatele stavebních prací.

Během rekonstrukce proběhne celková asanace hospodářského pavilonu, při níž bude podloží objektu odstraněné až k samotným základům. Zároveň zde vznikne kuchyň, jídelna a kotelna. V případě druhé části objektu, kde budou učebny, se počítá pouze s odstraněním těžkých příček a jejich nahrazením lehkými. Ty zároveň budou muset vyhovovat školnímu provozu, například z akustického hlediska.