Zapomenutý kerblík: Detoxikuje vaše játra a zachrání klouby

Kerblík je velmi oblíbený hlavně ve Francii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnes už se tolik nepoužívá, ovšem když se k této bylince vrátíte, bezesporu si ji zamilujete. Kerblík je navíc nenáročný a můžete jej klidně pěstovat doma. V čem tkví jeho jedinečnost?

Setkat se v dnešní době stále můžeme s více druhy kerblíku. Nejčastějším z nich je tzv. třebule. U našich předků byla velmi oblíbenou postní bylinkou a konzumovala se na zelený čtvrtek. Ve staročeské kuchyni má tato bylinka název “stokláska” nebo také někdy “třebule”. 

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) má delikátní chuť, která silně připomíná estragon nebo petržel. Společně s petrželkou, pažitkou a estragonem tvoří proslulou směs “jemných bylin”, které využívají jako dochucovadlo hlavně Francouzi.

Hodně se přidávala do tvarohových koláčů a také byla hodně vyhlášená kerblíková studená omáčka, která se hodně využívala k hovězímu masu. Kerblík dříve také našel využití ve formě masti, která se vytvořila ve společné kombinaci se sádlem a pomáhala proti všelijakým vředům a otokům. 

Velmi kladný vliv na zdraví

Tato bylinka obsahuje velké množství vitamínu C a A. Obsažen je v ní také horčík, železo a karoten. Velmi kladný vliv má na látkovou výměnu. Při potížích se zažíváním je schopna pomoci ve formě nálevu.

Skvěle je využitelná také během diet. Účelně podporuje trávení a také si umí poradit s detoxikací jater, ledvin nebo žlučníku. Zlepšuje též krevní oběh a pomáhá při vysokém tlaku a onemocnění kloubů. Kerblík má také protizánětlivé účinky a používá se též jako teplý obklad při léčení různých zranění.

Využijete ho i v kuchyni

Výborný je totiž jako ingredience v různých pomazánkách, omeletách, dušené zelenině nebo jako dochucovadlo hotových jídel z mas a brambor. Sloužit může také jako ozdoba salátu. 

Kerblíková polévka - půl kila brambor dejte vařit do dvou litrů vody. Po jejich změknutí přidejte čtvrt kilogramu kerblíku a malý hlávkový salát. Vše nechte dojít a následně rozmixujte dohladka. Konečný výsledek ozdobte kerblíkem a lžičkou zakysané smetany.

K použití nejlépe slouží mladé a především čerstvé lístky, které je třeba co nejrychleji spotřebovat. Pokud si ho ale chcete uchovat na později, pak se dá zmrazit v igelitových sáčcích a dokonce si zachová i své přirozené aroma. 

Kde ho najdeme?

V České republice se nejhojněji vyskytuje na území jižní Moravy, kde roste pravděpodobně na severní hranici svého přirozeného areálu. Na zbytku území pak roste velmi roztroušeně, a to zejména v teplých oblastech, ve středních polohách je to již velmi vzácný druh, v horách pak chybí úplně. 

Jak ho pěstovat?

Jedná se o jednoletou rostlinku, která potřebuje lehkou půdu a mírný stín. Pokud ho chcete vysít v záhonu, pak je nejvhodnější dobou březen - červenec, přičemž je výhodný fakt, že nepotřebuje velké množství živin. 

Pokud vyrůstá v suchu a na slunci, pak se má nejlépe a vykvete skutečně brzy. Nevýhodou ale zase je, že ztratí svou typickou chuť. Vyplatí se tedy spíše počkat. Dorůstá obecně do výšky 50 - 120 cm. 

Při pěstování v truhlících nebo květináčích je třeba použít dostatečnou drenážní vrstvu a doporučuje se často zalévat. Sklízet klidně můžete už do měsíce. Úroda se zvyšuje postupným odřezáváním stvolů. Ihned jak rostlina odkvete, tak zasychá. 

V případě, že chcete kerblík pěstovat během podzimu a zimy, stačí vysévat semena do květináče nebo truhlíku a následně je umístit na teplé místo. Rostlinka není vhodná na přesazování.