Dryjáčník, vajíčka natvrdo a smysl pro humor. To byly a jsou Velvary

Velvary jako překrásné historické město.
 

Velvary rozhodně stojí za výlet, zároveň je to i skvělé místo pro život. Pokud si potrpíte na historii a prakticky nespouštíte oči z historických budouv, bude se vám v tomto městě líbit. Navíc Velvarský Spolek Natvrdlých jasně dokazuje, že si tady ze sebe lidé umí udělat legraci, a to je sympatické.

Toužíte si udělat skvělý výlet, nebo se jen dozvědět něco o městě ve vašem okolí? Možná neznáte zábavnou pověst o Velvarských vajíčkách natvrdo, každopádně vás pobaví jak se s ostudou Velvaráci vypořádali. Pokud se vám nechce moc číst, stačí si při procházce městem zanotovat starý popěvek, který je navíc pořád dost aktuální.. 

Trocha historie
Velvary vznikly na staré zemské stezce vedoucí z Prahy do Saska, a to už před rokem 1282. Král Vladislav II. Jagelonský povýšil Velvary na město s právem hradeb a bran. (Ty se dochovaly do dneška.) Dále udělil městu možnost pořádat jarmark na sv. Šimona a Judy a také právo vybírat clo. Nejtěžsím obdobím pro Velvary byla bezesporu třicetiletá válka, po řadě větších i menších nájezdů, plenění a holdování bylo město úplně vypáleno 30.10. 1693 Bannérovými Švédy.

Naopak krásné období bylo pro Velvary v 60. letech 19. století, ve městě fungovalo studentské ochotnické divadlo, a právě to zásadně přispělo k posílení českého jazyka ve velvarské společnosti (jinak byla oficiálním jazykem němčina). Od svých počátků byly Velvary zemědělským městem, a přestože zde vznikly i menší průmyslové podniky, jako zemědělské středisko se rozvíjely i ve 20. století. Současné Velvary nás baví svou historií a památkami, ale mnoho obyvatel i návštěvníků tady hledá především klid a pohodu. 

Překrásná stará mapa s německým názvem současných Velvar

Pověsti a schopnost udělat si legraci sami ze sebe - to jsou Velvary
Pověst praví, že na stavbu Karlova mostu byla použita malta, do které se přidávala vejce. To proto, aby malta lépe držela pohromadě. Praha tedy poslala pro vejce do širého okolí, vajec bylo zkrátka potřeba a v přímo v Praze bylo málo kurníků, aby to pražské slepice zvládly samy. Přijížděly vozy naložené stovkami vajec. Když ovšem přijely vozy z Velvar, zedníci brali do rukou vejce a chtěli je použít do malty, jenže ouha! Vajíčka byla uvařena natvrdo. Velvaráci vejce uvařili, aby se cestou nerozbila. Tito poněkud nešťastně praktičtí lidé měli z ostudy kabát. Jenže dnes už mají i ve Velvarech z pověsti hlavně legraci. Dokonce funguje Velvarský Spolek Natvrdlých a loni 21. března proběhl Vajíčkový kongres. Akci pořádalo Muzeum Karlova mostu a po více než 600 letech přinesl Velvarský Spolek Natvrdlých vařená vejce na Karlův most a slavnostně je předal Pražanům.

Co navštívit?
Reduta

Byl to dům na náměstí Krále Vladislava čp. 57, zvaný též Dryjáčníkovský. Je příkladem mohutného renesančního domu průjezdového typu. Třicet let patřil Dryjáčníkovi - kdybyste netušili, co je jeho povoláním, šlo o člověka, který připravoval a prodával léky - dryjáky. Kolem roku 1600 dům nechal upravil velvarský měšťan a primátor města Jan Bárta Brandýský. Přestavbu provedl italský stavitel Santin Malvazione. Dům jde dnes památkove chráněn.  
 

Dochovaná písnička z Velvar  Ó, Velvary, ó, Velvary,
kde jsou mé tolary?
Jed' jsem, pil jsem,
hodoval jsem, 
hezké holky miloval jsem

Kaplička Nejsvětější Trojice
Kapička byla postavená v roce 1714 u studánky Svěcenky pod Radovičem. Lidé kdysi věřili, že pramen studánky je zázračný a pomáhá léčit především oční neduhy. Svého času se zde bydlel i poustevník.

Na koho s vzpomenout?
Berta Mühlsteinová byla spisovatelka, básnířka, feministka, spolupracovnice a přítelkyně Karoliny Světlé, členka a po určitou dobu i jednatelka Amerického klubu dam, známého spolku představitelek ženského hnutí v Čechách 2. pol. 19. století.

JUDr. Karel Treybal byl přednosta okresního soudu ve Velvarech a šachový velmistr. Za německé okupace se znelíbil velvarské organizaci nacistické Vlajky. Byl udán, zatčen gestapem a po čtyřech měsících věznění popraven.