Vařil a chytlo mu jídlo, k tragédii chybělo málo

 

Nechat bez dozoru otevřený plamen se nemusí vyplatit. Své o tom ví už i nájemník bytu v Kladně, Kročehlavech a nejspíš je navždy poučen. Chybělo málo a z obyčejného vaření večeře se mohl stát boj o holý život. Hasiči naštěstí plameny včas zlikvidovali. 

Nenechat večeři žít vlastním životem, lépe řečeno nechat ji vařit, aniž bychom na ni občas dohlédli, evidentně není dobré. Vznicení připravovaných potravin totiž není nic až tak neobvyklého, jak by se na první pohled mohlo zdát. Další zásadou je, že například horký olej na pánvi nebo další hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou.

Hasiči radí, že když už vám jídlo začne hořet, nejlepší je pánev nebo hrnec zakrýt pokličkou a oheň tak udusit. Případně použít hasící přístroj, ovšem jedině s náplní určenou speciálně na jedlý oheň. Důležité je samozřejmě ještě předtím vypnout přivod energie, tedy plyn nebo elektřinu. Jinak byste udělali více škody, než užitku.

Muž z Kladna bohužel takové štěstí, aby se dostal k hašení, neměl. Když hasiči dorazili na místo, byt v osmém patře už byl v plamenech. "Příčinou požáru bylo vznícení potravin při vaření. Plameny se z kuchyńské linky následně dostaly do stupačkové šachty," potvrdil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. 

Raději snad ani nedomýšlet, co se mohlo stát, kdyby nájemník bytu třeba usnul. V tomto případě však všechno dopadlo dobře. Muž byl ošetřen a nakonec ho ani nemusela odvážet záchranka. Může si tak gratulovat, že škoda je zhruba "jen" sto tisíc korun.