Praha se dusí ve smogu, nevycházejte! Co hrozí nejen lidem, ale i psům?

Nic příjemného
 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu hovoří jasně. Několik krajů České republiky je zasaženo smogem, situace je vážná i v Praze. Pokud můžete, nechte auta doma a využijte MHD. V ideálním případě vůbec nevycházejte ven. Problémy hrozí zvlášť dětem a starším lidem nebo jedincům, kteří mají problémy s dýcháním.

Při pohledu z okna to není nic hezkého. "Mlha" hustá, že by se dala krájet. V tomhle by se však zakuckal možná i Rákosníček, odborníci rozhodně nedoporučují pobyt venku. "Malé děti a starší lidé ať zůstanou doma. Ani sport není dobrá volba," potvrdil Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Stále aktuálnější je také možnost, že bude vyhlášena takzvaná regulace. To by znamenalo, že některé podniky, například teplárny, budou muset omezit činnost. Magistrát zatím jen připomněl řidičům, aby pokud možno nechali auta doma a cestovali městskou hromadnou dopravou. V dohledné době se neočekává, že by se situace zlepšila, spíš naopak. 

Smogová situace je vyhlašována, když na polovině stanic překročil 12hodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán pokles. 
Termín smog pochází z anglických slov smoke-fog (kouř-mlha).

 

Rozlišujeme dva druhy smogu. Redukční smog, jinak také nazýván londýnský nebo zimní, obvykle vzniká při teplotní inverzi. Dochází totiž k hromadění škodlivin ze spalovacích procesů. Oxidy síry, dusíku, prachové částice a další látky pak spolu s mlhou vytvářejí hustý aerosol, který při vdechnutí poškozuje sliznice. 

Pak máme oxidační smog (losangelský, letní, fotochemický). Ten vzniká vlivem působení slunečních paprsků na některé složky dopravních exhalací. Může způsobovat pálení očí, dýchací potíže, malátnost nebo snížení obranyschopnosti organismu. V současné době je věnovat zvýšenou pozornost i pokud jde o domácí mazlíčky. Podle kynologovů se totiž pohybem při zemi vdechuje více prachu, než je ho třeba ve dvou metrech.