Chcete se nadechnout? V Praze a celém kraji to půjde v úterý, pak se vrátí smog

V těchto dnech je lepší nevycházet
 

Pokud jste si malovali, že se v příštím týdnu zlepší podmínky pro dýchání, zklameme vás. Smogová situace bude bohužel přetrvávat. Výjimkou bude úterý, kdy by se vzduch mohl alespoň na chvíli pročistit. Nepotrvá to však dlouho. 

Žádné sportování a když to jde, zůstat doma úplně. Příliš nevětrat, nevyjíždět autem a chránit zejména děti, starší lidi a psy. To jsou doporučení, která platí z důvodu nepříznivých smogových podmínek. Nezlepší se to ani příští týden, což se tak trochu předpokládalo. Může za to mrazivé počasí, téměř dokonalé bezvětří a s tím spojená teplotní inverze. 

"Nad Českou republikou se vyskytuje výrazná teplotní inverze - teplota s výškou stoupá - se spodní základnou už od země. Vzduch se proto nemůže vertikálně promíchávat - studený vzduch je těžší než teplý, nemůže tudíž stoupat - a panují nepříznivé rozptylové podmínky," popsal meteorolog Pavel Šimandl.

Dále doplnil, že kvůli uvedenému problému se v průmyslových oblastech a v místech se zvýšenou dopravou hromadí škodliviny, mezi které patří i sledovaný polétavý prach. Pro naše plíce to rozhodně není nic příjemného. V úterý jim sice dáme trochu zdravého vzduchu, bude to však jen několik hodin. 

Podle Šimandla k nám v úterý pronikne ve vyšších vrstvách atmosféry chladnější vzduch od severozápadu, který inverzi pravděpodobně rozruší. Hned za tímto jevem ale bude následovat pravý opak. Celou střední Evropu čeká tlaková výše, která opět přinese inverzi.

Čeká se, že bude znovu vyhlášena regulace a některé továrny v Praze i Středočeském kraji budou muset omezit výrobu. To se děje ve chvíli, kdy minimálně na polovině stanic pro dané území dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací částic polétavého prachu překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a není předpoklad, že by se to do 24 hodin změnilo.