Technické i praktické tipy: Jak se chovat, když s autem uvíznete ve vánici?

Uvíznout v závěji je snazší, než si myslíte.
 

V závěji uvíznete raz dva. Zvlášť v aktuálním počasí, kdy často hustě sněží a zároveň i fouká. Co dělat v případě, že opravdu zůstanete zavření v autě bez možnosti se vyhrabat? Znáte povinnou výbavu do závěje?

V závěji se ocitnete až příliš snadno. Je jedno, jestli vám to ujede na ledu a vy se zapíchnete do hromady sněhu na kraji silnice, nebo zůstanete kvůli nepříznivému počasí a ostatním autům v závěji stát na silnici bez možnosti někam odjet nebo odejít. V obou těchto případech zůstáváte najednou na neurčitou dobu uvězení ve svém vozidle. Co mít s sebou a jak si pomoct?

Jakmile se do této těžké situace dostanete, je nutné zvládnout provotní příval emocí. Zlost a vztek jsou naprosto normální, stejně jako to proklínat hlupáka na letních gumách, kvůli kterému stojí celá doprava. Samozřejmě je potřeba tyto emoce zvládnout a nejvysvětlovat mu to ručně. Pokud jde o hromadnou nehodu a vy jste v pořádku, zkuste se přesvědčit, že i posádka ostatních aut je na tom dobře.

Nehodu je také nutné označit tak, aby se dál neřetězila. Použijte cokoliv, výstražné trojuhelníky, barevné vesty, blikačky, zkrátka cokoliv, co máte v autě. Umístěte klidně i víc výstražných prvků tak, aby si řidiči všimli, že se něco děje. Zároveň dávejte dobrý pozor i na sebe.

Pokud se nehoda stala v nebezpečném úseku, který je frekventovaný, bude lepší donutit posádku opustit vozidlo a přejít do bezpečné vzdálenosti. Dokonce i když je zima a vánice, vždycky je lepší vyváznout s chřipkou, nežli se stát obětí další nehody.

Technické pomůcky

  • Lopata - pokud máte naději, že odházením sněhu se urychlí váš odjezd, není důvod nějak váhat. Snadno se při tom také ohřejete.
  • Písek - pytlík písku pomůže při rozjezdu, ale posypáním nebezpečného místa pomáháte i řidičům, kteří pojedou za vámi. 
  • Řetězy - je dobré si je vyzkoušet nasadit dopředu, zvláště, pokud jste to předtím ještě nedělali. Na nasazování řetězů ale i ostatní práce je dobré mít v autě rezervní rukavice. 
  • Rozmrazovák - zejména pokud právě padá déšť se sněhem a vy se snažíte vyprostit auto ze závěje, může se snadno stát, že zamrzne ke vší smůle i zámek. Rozmrazovací sprej si dejte do kapsy hned.
  • Mobil - nabitý mobil s dostatečným kreditem je výhrou v mnoha situacích a ani v závěji tomu není jinak.

Praktické pomůcky

  • Deka - pokud máte v závěji strávit několik hodin a pokud nechcete spotřebovat všechno palivo během pár hodin na topení, deku oceníte velmi rychle.
  • Pití - mít v autě něco na pití je praktické nejen v létě, ale i v závěji, nebo v koloně za hromadnou nehodou. 
  • Svačinka - stejně jako mít co pít, je skvělé mít v autě i něco k snědku. Výborně se hodí musli tyčinky, jerky nebo čokoláda. Pro tuto chvíli můžete zapomenout na dietu a alespoň trochu si zpříjemnit čekání. 
  • Kniha - nejlépe se bude hodit kniha, která se odvíjí v krátkých příbězích, které spolu nesouvisí. Nikdy tak neskončíte nedočkaví, jak to vlastně dopadlo, až ze závěje vyjedete. Poteší vás kdykoliv v autě na něco, nebo někoho čekáte.
  • Toaletní papír - je jedno, jestli máte rýmu, něco se vám v autě vylilo, nebo potřebujete na toaletu. Mít jednu roličku v autě je prostě základ.