Brandýs nad Labem - Stará Boleslav: Komunikace s úřady jen na vlastní nebezpečí

Komunikace vázne, web je nepřehledný
 

Proč je v některých městech problematické zjistit cokoliv a dovolat se komukoliv? Mohou za to nepřehledné webové stránky, nebo neochota úředníků? Jak se projeví takovýto nedostatek ve společnosti obyvatel města? 

Webové stránky Brandýsa nad Labem jsou místem, které musíte rozhodně navštívit. Nejlepší bude si k tomu uvařit heřmánkový čaj na uklidnění. 

Město má tak nepřehledné a vizuálně nepříjemné stránky, že už při jejich první návštěvě vás dost možná napadne, že to může být i záměr. Stačí, že nikdy nenajdete to, co potřebujete, a tak logicky nemůžete nikoho z úředníků obtěžovat. Pokud si dovolíte mít otázky, jedno je jisté.

Budete přepojováni z jednoho čísla na druhé tak dlouho, než se dostanete k číslu, které je nejspíše cílové. Jenže právě to nikdy nikdo nezdvihne. Ostatní nemají pravomoc se vyjádřit k čemukoliv a věřte, že úplně všechno je problém.

Za webem je vidět jasná snaha nacpat do obsahu co nejvíce dělení a rozdělení. Výhoda je, že po druhém telefonátu vás spojovatelka navede na webu tím správným směrem. Bez návodu to totiž nejde. Přestože většina měst Středočeského kraje jde opačným směrem a snaží se udělat stránky k uživateli přívětivější, Brandýs-Stará Boleslav se vydává rebelsky opačným směrem. 

Hned na první stánce máte na výběr 43 kolonek, na které můžete kliknout, a to nepočítáme seznamy, které se ještě rozbalují dál. Pokud vás však jednoduše zajímá, co se děje ve městě akuálně, zjistíte, že asi nic moc. Hned první žhavá aktualita je totiž datovaná na 7. listopadu 2016. 

Pokud nepotřebujete mluvit s tiskovou mluvčí města, která ze zásady nebere telefon a nikdy nezavolá zpět, možná budete mít štěstí a po peripetiích se proklikáte na Městské listy. Ty jsou totiž oproti webu evidentně funkčním kanálem komunikace s úřadem.

Poněkud smutné je, že tento kanál komunikace je jednosměrným. Z jednoduchého pozorování je evidentní, že obyvatelé města řeší situaci po svém. Na Facebooku existují hned dvě stránky, které se zabývají událostmi v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Stránka Brandýs nad Labem - Stará Boleslav - o čem se mluví má 7 705 členů a stránka Brandýs n/L - Stará Boleslav diskuzní fórum má 3 537 členů. Je přirozené, že si lidé našli jinou cestu, jak zjistit informace a na něco se zeptat.