Příbram ohrožuje brouk, lidé žádají kácení mohutných stromů

 

Ochrana životního prostředí a přírody jako takové je jedna věc. Když je však ohroženo zdraví obyvatel, pár stromů musí ustoupit. Takový je vzkaz obyvatel Mariánského údolí v Příbrami, který formou petice poslali vedení radnice. Za všechno může klíněnka jírovcová.

Kácet stromy se v dnešní době příliš nenosí. Téměř vždycky se kolem toho "vyrojí" minimálně několik chytrých hlav, které přesně vědí, že záchrana stromu je jediná možná. Někdy se s nimi dá i souhlasit. Ale jsou případy, kdy to možné není, protože je přímo ohroženo zdraví i životy lidí. Přesně takový problém teď řeší Příbram. 

Všechno šlo celkem hladce. Mohutné jírovce v Mariánském údolí měly jeden po druhém zmizet. Důvod je prostý, napadla je klíněnka jírovcová. Stromy tam postupně ztrácely sílu a hrozilo, že dříve či později větve někoho zraní, nebo to dopadne ještě hůř. "Při představě, že mi po té cestě chodí děti, je mi opravdu zle. Jiné rozhodnutí nebereme, jelikož by bylo špatné,“ mají jasno téměř všichni obyvatelé v okruhu několika kilometrů od inkriminovaného místa. Tím spíš, že jen kousek odtud je mateřská škola.

Zastavil to nespokojený zastupitel

Kácení opravdu začalo, před několika týdny se však zastavilo kvůli protestu radního Petra Kareše. Ten si vyžádal posouzení odborníka, což samozřejmě není ze dne na den. Lidé ale nechtěli riskovat. Sepsali proto petici, kterou odeslali vedení města. Argumenty v ní sepsané jsou docela jasné. Shrnout by se daly asi takto: "Stromy jsou slabé, tak kácejte, než se stane neštěstí." Některé kusy jsou staré sto let.

Ve hře i proto byla varianta, že se uvolní finanční prostředky na jejich záchranu. Podle odborníků by ale takový postup nebyl v tomto případě vadný. I kdyby se prý ořezaly všechny větve, k ničemu pozitivnímu by to nevedlo. Podle starosty Jindřicha Vařeky se tak bude dbát především na bezpečnost obyvatel a stromy půjdou definitivně dolů. 

Pro obyvatele Mariánského údolí, ale například i turisty mířící ke Svaté Hoře, je to určitě dobrá zpráva. Přesto někteří stále nechápavě kroutí hlavou, proč rozhodnutí trvalo tak dlouho. "Jestli čekali, až to někoho přizabije, tak mají smůlu. Všichni jsme to přežili," glosuje s trpkým úšklebkem jeden z místních. Má sice pravdu, na druhou stranu je třeba brát ohledy i na město. Kolikrát už se stalo, že šly stromy k zemi předčasně a pak z toho byl akorát průšvih?