Funerální turistika v Kutné Hoře: Morbidnost nebo lákadlo pro výletníky?

Že by začátek funerální turistiky?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Se zajímavým nápadem si pohrávají v Kutné Hoře. Na jejím území se nachází spousta opuštěných hrobů a hodně z nich skrývá ostatky významných kutnohorských osobností. Vznikne snad i u nás potřeba podobného druhu turistiky?

Radnice se o tyto hroby chce starat. Dokonce už vznikl i seznam daných hrobů. Ten obsahuje jména bývalých kutnohorských politiků, starostů a známých osobností. Hlavním smyslem je zjistit, jaké hroby kde jsou a kdo ve kterém leží. Celkem by se mělo jednat o sedmnáct osobností.

Hroby jsou ve zpustošeném stavu

Stav hrobů, které jsou na seznamu, opravdu není příliš dobrý. Údržba tak bude spočívat především v jejich celkové úpravě, kdy se bude klást důraz na renovaci obrubníků, odstraňovaní břečťanu nebo také čistění pomocí wapky. Dokonce by se na ně v budoucnu měly alespoň jednou za rok pokládat květiny. 

Začátek funerální turistiky?

Podobné téma přímo vybízí k zamyšlení nad tím, zda nestojí za to založit publikaci. O tom polemizoval i starosta města. "Funerální turistika je celkem v kursu. Ovšem je pravdou, že u nás o ni moc zájem není. Rozhodně to ale není otázka blízké budoucnosti, kdy by mělo něco podobného vznikat. Spíše se o tom mluvilo pouze na základě dotazů novinářů," potvrdil Martin Starý.

Je určitě třeba podobnou myšlenku nechat uzrát a neunáhlit se. Pokud nakonec přeci jen dojde k realizaci, pak se dá očekávat, že se společnost rozdělí na dva tábory. Jednomu to přijde zajímavé, druhý to bude brát jako morbidnost. Otázkou pak je, jaký tábor bude početnější.