Investice desítek milionů: Jak Český Brod řeší nedostatek míst ve školách?

Český Brod bude mít novou školu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zajímavou proměnou prochází nemocniční pavilon v Českém Brodě. Již za pár měsíců by totiž měl sloužit dětem jako nová škola. Stát to bude hodně peněz a je otázka, jestli se vůbec všechno stihne včas. Nastoupí žáci v září opravdu do nového?

Město má už nějaký ten pátek velké problémy s nedostatkem prostor pro děti školou povinné. Demografický vývoj navíc v tomto ohledu není pro Český Brod zrovna optimistický. Sehnat volné místo by totiž mělo být čím dál náročnější. 

Hrozilo, že by se v závislosti na postupné uzavírání českobrodských škol mohlo stát, že by děti musely dojíždět do okolních obcí. Něco podobného ale město nechtělo připustit a začalo jednat. Vše by se mělo stihnout do začátku příštího školního roku.

Nová škola vyroste z bývalého nemocničního pavilonu

Městu se totiž konečně podařilo získat dotaci a pustí se do přestavby nevyužívaného nemocničního pavilonu. "Rekonstrukce bude stát 41,7 milionu korun a dalších asi 11 milionů si vyžádá rekonstrukce bývalé prádelny na školní jídelnu," potvrdil starosta Českého Brodu Jakub Nekolný.

"Práce začaly v polovině roku 2016 a měly by být dokončeny na přelomu května a června letošního roku. Na stavbu se nám podařilo sehnat dotaci od Ministerstva financí," vysvětlil Nekolný, odkud se vezmou peníze.

Bude nyní v Českém Brodě dostatek prostoru pro školní děti?

Zrekonstruovaný nemocniční pavilon nabídne osm hlavních tříd, k tomu ještě knihovnu, družinu, kabinety a také školní jídelnu. Škola bude mít kapacitu 180 žáků a bude přijímat děti do první až třetí třídy. "Kapacita základních škol by po tomto navýšení měla již být dostačující," dodal Nekolný.

Nová škola bude mít i vlastní hřiště a parkoviště

Kromě rekonstrukce starého nemocničního pavilonu by se mělo ještě vytvořit parkoviště a také školní hřiště. Místnosti se také budou vybavovat nábytkem. K tomuhle všemu by mělo dojít během následujících měsíců. V srpnu se pak vše spustí na jeden přípravný týden, kdy se také vychytají případné nedostatky.