Velký příběh Malého Újezdu

Krásná krajina, klid a mír.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Malý Újezd je obec se zmizelou historií, ale perspektivní budoucností. Malebná krajina kolem dodává romantický ráz a okolí inspiruje k dlouhým procházkám. Poznejte minulost a současnost tohoto na třetiny rozlomeného místa a vydejte se ho navštívit! Je co vidět a zabavíte se i po cestě!

Katastr celku této obce je poskládán ze tří částí. Jde o Malý Újezd, Jelenice a Vavřineč. Dříve to byl ještě komplikovanější slepenec, protože sem patřily i dvě zaniklé vesnice. Přesto má toto místo perspektivní budoucnost a stále zde přibývají nové rodinné domy a počet obyvatel roste. Pro rodinný život zkrátka těžko hledat krásnější kousek světa.

Kousek historie Malého Újezdu

První zmínka o Malém Újezdu pochází z roku 1517. Ve středověku bylo na říčce Pšovce vybudováno několik mlýnů, mimo jiné v Jelenicích, kolem vzniklo postupně osídlení. V historii byla obec zvaná též Újezd, Oujezd, nebo Oujezdec. Slovo malý se před Újezd dostalo zřejmě proto, že nikdy neměl významnější funkci. Újezd byl založen vrchností jako běžná poddanská obec. Patřil panstvím i farou do Mělníka. Újezd byl ještě rozdrobenější než dnes, protože se do něj počítaly i dnes zaniklé vesničky Školka a Mikov. Na konci 19. století obec prosperovala s několika pohostinstvími, obchody a šikovnými řemeslníky. Fungovala zde i trojtřídní obecná škola. V roce 1960 došlo ke sloučení Malého Újezdu s Jelenice a Vavřinečem.

Jak je to dnes a co stojí za návštěvu?

Největší kus z celku, podle kterého se všechno dohromady jmenuje, má i nejvíce obyvatel (364) a v nejhezčí zrekonstruované secesní budově sídlí obecní úřad. Na krásné návsi ve stínu stromů si můžete v klidu odpočinout, dát si zmrzlinu a kochat se výhledem na největší dominantu obce. Tou je špýchar z roku 1840, pseudogotická kaple Nejsvětějšího srdce z počátku 19. století, která byla v roce 2016 nově zrekonstruována a vysvěcena. 

Část Jelenice má 263 stálých obyvatel. Je nejmenší ze všech tří částí obce, leží za Malým Újezdem směrem k Hostínu a Mšenu. V Jelenicích můžete obdivovat historickou kapličku na bývalé návsi, odtud se projděte cestou do Vavřinče, která je lemována starou topoloovu alejí. Vavřineč má asi 432 obyvatel a má krásnou náves s rybníčkem. Myslelo se na děti, a tak si můžete užít multifunční hřiště. Nezapomeňte navštívit  pomník obětem války a pak si můžete zajít na oběd do místní restaurace. 

Proč se sem stěhují rodiny?

Velkou motivací může být příznivá cena nemovitostí a dobrý dojezd do 4,5 km vzdáleního Mělníka. Ani do Mladé Boleslavi to není daleko, asi 36 km. Děti mohou chodit do místní školky a školy až do 5. třídy. Ale hlavně! Je tady božský klid a krásná lehce zvlněná krajina okolo. 

Pokud se rozhodnete sem zajet

Cestou určitě omrkněte krásný zámek Liblice a užijte si jeho prohlídku, vstup stojí jen 60 korun a rodinné vstupné vyjde na sto padesát. Pokud máte dost kuráže, navštivte i Čertovy hlavy, jde o ojedinělou památku, kterou ve stylu romantismu vytvořil v pískovcových masivech Václav Levý. Jde o volně přístupné, obrovské, devět metrů vysoké skalní bloky, dotvořené do podoby dvou čertových hlav. Jestli jste fandové středověku, stavte se i v původně nedobytném gotickém hradu Housce.