10 let antikonfliktního týmu v kraji: Beze zbraně tváří v tvář přesile

 

Už deset let pomáhá antikonfliktní tým předcházet případným konfliktům na akcích s účastí většího počtu osob. Pod Policií ČR Středočeského kraje začal fungovat 1. dubna roku 2007. Jaké to vůbec je stát mnohdy proti opilé hordě fotbalových chuligánů a nemít nic než slova?

Základní snahou antikonfliktního týmu je předejít agresivnímu chování. Jeho členové však nepoužívají zbraně nebo sílu. Snaží se druhé straně pomocí argumentů trpělivě vysvětlovat daný problém i účely, proč je zavedeno to nebo ono bezpečnostní opatření. Jedinou reálnou hrozbou z jejich strany může být maximálně to, že "postraší" zásahem těžkooděnců či pořádkové jednotky. 

Členem týmu se nemůže stát jen tak každý, jde samozřejmě o členy policie. Už proto, že se muži i ženy pohybují blízko davu a nikdy nevědí, co se stane v následující vteřině. Mají už na kontě řadu úspěchů. V reflexních vestách, aby bylo na první pohled jasné, kam je zařadit, se jim už mnohokrát podařilo rozmluvit možný střet mezi extrémistickými skupinami nebo mezi fotbalovými fanoušky. Mnohdy na hraně stojící vyostřené jednání skončilo nakonec poklidným průběhem akce.

Zátěž na psychiku je velká

U zrodu pracovní skupiny stálo 23 osob, nyní se počet ustálil na 15 lidech. "Tým se změnil. Vytrvali jen tři původní členově. Ono se ale není čemu divit, některé své volné dny místo v pohodlí domova tráví v práci. Záleží na tom, kdy je nahlášen sportovní zápas, pochod, demonstrace či nějaké shromáždění," vysvětluje policejní mluvčí Monika Schindlová.

Policisté se do týmu přihlásili dobrovolně. "Je to pro ně určitá nadstavba k jejich hlavní náplni práce u policie. Procházejí náročným tréninkem, zátěž na jejich psychiku je značná." Je zřejmé, že jen trošku psychicky labilní jedinec nebo člověk, který má sklony řešit situace rázně, by v tomto týmu neměl šanci. Často je to totiž doslova balancování na hraně a mezi úspěchem a hromadnou bitkou je velmi úzká hranice. 

Na konci loňského roku proběhl v Charkově první kurz přípravy členů antikonfliktního týmu ukrajinské policie. Vedli ho Češi, což svědčí o jejich vysoké úrovni.  

Je také třeba podotknout, že s odstupem času jejich práci většinou pozitivně hodnotí i ti, kteří by jinak možná skončili ve vězení nebo s boulí od policejního pendreku. "S kámošem jsme se trochu víc napili a najednou jsme byli "nesmrtelní". Když přijela Sparta, nejdřív jsme se chtěli jen mrknout, jestli se někde někdo neserve. Ale jak jsme byli "piclí", potřebovali jsme být přímo v centru dění. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby došlo k bitce. A že k ní chybělo fakt málo,“ vzpomíná Pavel S. na fotbalové utkání "rudých" v Mladé Boleslavi. 

Není to jen o sportu

Podobných případů je však daleko víc. Jen v loňském roce se antikonfliktní tým Středočeského kraje účastnil 26 bezpečnostních opatření. Jednalo se zejména o fotbalová utkání v Příbrami, Mladé Boleslavi, ale i v Kutné Hoře, Vlašimi či Liberci. Největší "zápřah" mají ve chvíli, kdy někam přijedou fanoušci právě pražské Sparty nebo třeba Baníku Ostrava. To stačí jedna malá rozbuška a konflikt je na světě. 

Není to ale jen o sportovních akcích. Tým pomáhal zajišťovat dvoudenní oslavy osmistého výročí založení města Příbrami, Svatováclavské slavnosti ve Staré Boleslavi, návštěvu čínského prezidenta v ČR nebo českého prezidenta, když cestoval během tří dnů po různých místech Středočeského kraje. Členové týmu také vypomáhali v Praze při demonstracích dne 1. května, 17. listopadu a na festivalu Prague Pride, na kterém bylo kolem čtyřiceti tisíc lidí.