Ostudné lázně v Poděbradech: Kdy se konečně začne opravovat?

Smutný pohled na lázeňskou budovu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud si uděláte výlet a chcete si nostalgicky zavzpomínat na poděbradský skvost v podobě lázeňské budovy, pak vás čeká opravdu velmi smutný pohled. Chátrající ruiny si všímají nejen obyvatelé, ale i radnice. Začne se situace konečně řešit?

Poděbradské lázně mají velmi dlouhou historii a bezesporu by byla velká škoda, kdyby se nezvelebovaly a nechaly chátrat. Právě u historie ale chvilku zůstaňme. 

Počátky poděbradského lázeňství spadají až do 17. století. V té době tu byl objeven pramen železité vody a zbudovány kolem něj lázně lokálního významu. Klíčovým rokem pro dějiny byl letopočet 1905. V té době pruský proutkař Karel Bülow objevil pomocí virgule pramen vody na druhém nádvoří. Od roku 1910 byly lázně v majetku města, po válce už byly majetkem akciové společnosti.

Ústav získal své velké renomé díky profesorovi Václavu Libenskému, jenž je nejen zakladatelem, ale také vůbec prvním presidentem České kardiologické společnosti. Za jeho doby byl zřízen lázeňský park, otevřena nová zřídla a také postaveny další budovy. Po 2. světové válce došlo k zestátnění, ovšem od roku 1992 jsou lázně opět ve vlastnictví akciové společnosti. 

Při současném pohledu na lázeňskou budovu to vypadá, že se právě od zmíněného roku 1992 na nic nesáhlo. Vývoj se naprosto zastavil a centrální budova chátrá. Lidem při pohledu na ni zůstavájí pouze nostalgické vzpomínky. 

Z chlouby města se stává ostuda

Když něco člověk nevidí, může to být problém. Pokud ale něco vidíme, a přesto s tím nic neděláme, pak je to hloupost a zrovna v případě lázní i nezodpovědnost. Právě jejich centrální budova totiž potřebuje velmi nutně rekonstruovat, čím dříve, tím lépe.

"Takových lidí sem jezdí! A město nedovede vyčlenit peníze na opravu a nechá vše takto chátrat. Opravdu velká ostuda," podotýká Petr Hořejší v příspěvku na sociální síti. 

Bohužel v tomto případě ale není na vině město. "Na budovu centrálních lázní je opravdu velmi smutný pohled. Jejím vlastníkem jsou však Lázně Poděbrady a. s.," vysvětlil situaci starosta Poděbrad Ladislav Langr. Ten sice souhlasí s tím, že je budova v katastrofálním stavu, ale na druhou stranu ze své pozice údajně nemůže učinit prakticky žádné kroky. 

Jak to vnímá akciovka?

Snažili jsme se tedy přijít na to, kde je tedy vlastně problém. Proč se nezačne rekonstruovat a proč cenný majetek chátrá a ztrácí hodnotu doslova před očima. Podle našich zjištění se snad konečně blýská na lepší časy. 

"Záměrem Lázní Poděbrady je budovu opravit. Máme na to zpracovaný projekt a získané stavební povolení. Nyní s městem řešíme majetkoprávní vztahy ohledně přilehlých pozemků, poté bude hned dokončen plán. Následně se hodláme pustit do samotné rekonstrukce. Jinými slovy - je to naše nejbližší významnější investiční akce," vysvětlil generální ředitel společnosti Petr Valenta, jak se nyní situace má, a jasně tak naznačil, že se momentální nevzhlednost budovy bude řešit, a to ihned, jak jen to bude možné. 

Poděbrady by mohla zvelebit i Černá Růže

Bílou Růži už ve městě mají a měla by se objevit i Černá. Ta by měla tvořit pomyslnou architektonickou bránu do centra města. Stavbu nemá v režii radnice města, ovšem staví se k věci celkem pozitivně. "Zrovna včera jsme se o tom bavili. Za sebe můžu říct, že když se prostor zastaví, tak to bude jen dobře. V principu je to bezesporu zajímavý projekt," vyjádřil se starosta města Ladislav Langr. Tak hlavně, aby se už konečně přestalo mluvit a začalo také pracovat.