Použité jehly na ulicích: Jak je na tom Mladá Boleslav s drogově závislými?

Obecným trendem je pokles nitrožilních uživatelů drog.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Strach z píchnutí se o odhozenou jehlu venku na ulici není v Mladé Boleslavi pouze z říše sci-fi. Strážníci posbírali ve městě neskutečných 42 kusů stříkaček během jediného dne. Přestože jsou čísla vysoká, počet závislých, kteří si píchají, se snižuje. Jak je to možné a jak město s narkomany bojuje?

Dvaačtyřicet jehel, které klidně mohl použít někdo HIV pozitivní nebo někdo se žloutenkou typu C. Právě o ně se může popíchat venku kdokoliv, i děti. Je to hodně, nebo málo? 

Možná, že jste si pro sebe odpověděli, že na tak velké město je to vlastně malé číslo. Jenže jde jen o jednodenní akci v rámci projektu JEHLA. Strážníci se tímto počinem snažili předejít možnému nebezpečí, kterému jsou vystaveny hlavně děti a domácí zvířata. Cílem bylo také šířit povědomí o správném chování při nálezu stříkačky. 

Mimo Mladou Boleslav se uklízela i další města. Ve Středočeském kraji například Kladno nebo Rakovník

"Tato cílená prevence je důležitá, například i pro spolupráci se státními policisty, kdy jim strážníci předávají informace o výskytu narkomanů. Tato zjištění jsou jedním z užitečných vodítek při potírání drogové kriminality," myslí si komisař mladoboleslavských strážníků Ondřej Kubala. 

Nutné je také poznamenat, že terenní práce, která je vždy spojena i s osvětou lidí na ulici, znamená, že se ušetří. Podaří se totiž propojit nakažené závislé se zdravotní sítí dříve, než se nákaza (například žloutenkou) začne šířit. Prevence je tak i pro stát daleko levnější než následná drahá zdravotní péče o nemocné.

Vzhledem k tomu, že právě i sběr kontaminovaného materiálu patří k běžné denní činnosti městské policie, jsou k dispozici přehledná čísla, jak si Mladá Boleslav stojí v meziročním srovnání. Otázkou však je i to, jestli se spíše daří naučit drogově závislé nevyhazovat nebezpečný odpad na ulici, nebo jestli jejich celkový počet klesá.

V Mladé Boleslavi sesbírali strážníci městské policie v minulých letech tyto počty použitých injekčních stříkaček a dalšího nebezpečného kontaminovaného materiálu

 rok 2012 943 kusů
rok 2013 1 439 kusů
 rok 2014  837 kusů
rok 2015  641 kusů
rok 2016

 735 kusů

Ubývá narkomanů, kteří si píchají?

"Rozhodně počet nitrožilních uživatelů drog neroste," vysvětluje odborník na místní drogovou problematiku Richard Hanus. "Máme však čím dál více lidí, kteří řeší svou závislost na hraní automatů a internetovém i jiném sázení. Naštěstí se naopak snižuje počet závislých na alkoholu," popsal odborník. Oproti minulému roku pak měl počet drogově závislých, kteří používají různé látky nitrožilně, ve městě klesnout o 20 %. Vyměnit se podařilo 90 000 kusů injekčních stříkaček.