Kolín připravuje další změnu: Bude na nádraží prodloužený podchod?

Podchod by vyřešil problémy vstupu ze Starokolínské ulice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolín je poslední dobou plný změn, zajímavých plánů a projektů. Jedním z nich je také možnost prodloužení nádražního podchodu. Komu by to mohlo pomoci a jak moc velká hudba budoucnosti to vlastně je?

O tom, že je kolínský terminál skutečně velmi zastaralý a jednoduše v tomto ohledu nemůže konkurovat dnešní náročné době, se všeobecně ví. Také se to bude řešit. Město totiž rozhodlo o tom, že udělá všechno pro jeho modernizaci. 

Start rekonstrukce terminálu je doslova za dveřmi a rozběhnout by se měl každým týdnem. Jedná se o projekt, který spolkne několik desítek milionů korun. "Potvrzeny jsou způsobilé výdaje do výše 39,9 milionů korun. Zbytek bude hrazen z rozpočtu města," uvedla asistentka starosty Iva Blümelová. 

Nádraží se bude měnit i jinak

Kromě očekávaných změn totiž přišla i jedna neočekávaná, ovšem o to příjemnější. Zpráva železniční dopravní cesty se totiž nebrání tomu, že by v Kolíně mohla provést prodloužení podchodu a zřídit tak nové vyústění do Starokolínské ulice za nádražím. 

"Jednou z dalších možností, jak zvýšit komfort dostupnosti nádraží, zejména na Zálabí (a tam i výrazně omezit dopravní zátěž přes oba mosty), je prodloužení podchodu pod nástupišti na ulici Starokolínskou. O tom jednáme se SŽDC a zatím se vše vyvíjí pozitivně," uvedl místostarosta Kolína Michael Kašpar.

Kolín chce změnami na nádraží především zajistit pokles individuální automobilové dopravy, a tím pomoci životnmu prostředí. Primárním cílem tu je podpořit návaznosti různých druhů dopravy a také vymezovat plochy a koridory.

Podchod je ovšem spíše hudbou budoucnosti, tudíž pravděpodobně vyroste v době, kdy již bude hotov nový dopravní terminál. Počítá se s tím, že realizace začne někdy v horizontu dvou až tří let. K dispozici bude také kvalitní bezbariérový přístup. 

Součástí projektu je také výstavba parkoviště. Obecně je to něco, co celou investici udělá smysluplnou. "V budoucnu by mohlo právě na Starokolínské ulici vzniknout záchytné parkoviště a lidé by mohli komfortně přijíždět a nastupovat na vlakové spoje ze zálabské strany," dodal Kašpar. 

 

Novinky i v Kutné Hoře

Tam je momentálně projekt v plném proudu a dokonce došlo již k oficiální prezentaci. Z té vyplývá, že by ve městě mělo vyrůst skutečně nádherné nádraží, které bude opravdovou chloubou. Však také podobná stavba spolkne 50 milionů korun.