Místostarosta Kolína: Už sedm let bojujeme s potopou po bývalém vedení

Michal Kašpar má s Kolínem velké plány
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když přišel místostarosta Kolína Michael Kašpar na radnici, jeho nápadům a inovacím věřil málokdo. Nakonec se ale například vize v podobě založení odboru dotací ukázala jako geniální tah, díky kterému se město prakticky oddlužilo. Co vnímá jako svůj doposud největší úspěch, jaké jsou jeho plány na letošní rok?

Jste členem Změny pro Kolín. Proč právě tato strana?
Protože jde o nestranické sdružení lidí, které Kolín zajímá, bydlí v něm, pracují pro něj a není jim lhostejné, co bude s naším městem další roky. Je to parta lidí, kteří jsou schopní, inteligentní a rozumíme si. S panem starostou Rakušanem můžu říci, že tvoříme velmi sehraný tým a spolupráce nás baví, což je důležité.

Jaké jsou vaše priority?
Jsou jasné a veřejné, což si může každý zkontrolovat v našem programovém prohlášení na webu. Obecně a komplexně vyberu několik témat. Určitě pokračování v oddlužování města, vždyť od roku 2010 jsme dluh snížili z 1,1 miliardy korun na současných zhruba 500 milionů. Zrušili jsme herny v Kolíně, důsledně se snažíme čerpat dotace, což se daří a bude se díky tomu realizovat mnoho projektů. Snažíme se o maximální komunikaci - děláme online přenosy ze zastupitelstva. Na webu města zveřejňujeme všechny smlouvy i nad rámec zákona a všechny podklady pro zastupitelstvo. Jinými slovy vše, co jde zveřejňovat, tak zveřejňujeme. Snažíme se výrazně komunikovat na sociálních sítích, byť to není vždy úplně jednoduché. 

Dobře, ale co konrétně pro lidi uděláte?
V letošním roce půjde velké množství finančních prostředků do silnic, chodníků, nového veřejného osvětlení i kanalizací. To je segment, kde má Kolín z minulosti velký dluh. Školy a školky již jsou opraveny a modernizovány, nyní je třeba pokračovat ve veřejném prostoru.

Kolín měl nálepku nejzadluženějšího města. Jak se vám povedlo se označení zbavit?
Díky strategickému rozhodnutí, které jsme učinili před 2 lety a založili odbor dotací, který se o vše v Kolíně stará. Stali jsme se jedním z nejlépe čerpajících měst a já si to beru velmi osobně.

Bylo těžké to prosadit?
S požadavkem založit odbor dotací, který budu mít ve své gesci, jsem přišel, když jsem na radnici nastupoval. Dnes jsem rád, že i přes některé počáteční skeptické hlasy se jasně ukázalo, že to byl výborný krok. Díky tomu v Kolíně nejen, že vzniknou velké projekty, na které by jinak nebyly peníze, ale právě díky dotačním penězům má město výrazné možnosti to, co ušetří, použít jinde. To je v současné době jediná cesta, jak Kolínu výrazně pomoci. Dluh je stále ještě více než 500 milionů, ale jen letos z něj ukrojíme 79 miliónů korun. 

Nejde mi do hlavy, proč s podobnou myšlenkou nepřišel už někdo dřív a obřímu dluhu nezabránil?
K minulosti se vyjádřím jen tak, že pokud někdo dovede město s rozpočtem necelé 1 miliardy korun ke dluhu více než 1,1 miliardy, pak je to naprostá nezodpovědnost a hazard – po nás potopa. My se tu potopu už 7 let snažíme zvládat.

Michael Kašpar

  • vystudoval pedagogickou faktultu
  • pracoval jako učitel na kolínském gymnáziu
  • místostarostou města je od roku 2014
  • v jeho gesci je školství, kultura, dotační politika, veřejné zakázky a životní prostředí

Jak ještě tedy Kolín "nakopnout"?
V loňském roce se nám podařilo vyjednat výhodné podmínky u jedné finanční výpomoci od Ministerstva financí, kterou Kolín splácí. Dále se daří s investory a prodeji pozemků v průmyslové zóně Kolín – Ovčáry. Máme připraveno opravdu velké množství významných projektů, které Kolín v dobrém ovlivní na mnoho let. A co je extrémně důležité, čerpáme na ně v maximální možné míře dotační peníze. 

To znamená? Kde jsou dotace konkrétně vidět?
Autobusové nádraží, kde budeme čerpat až 50 milionů, kompletní výměna rozhlasu v Kolíně včetně varovného systému, tam jde o 9 milionů. Dále 2 miliony na odbahnění rybníka Haltýře v Sendražicích, milion na dětské hřiště v Břízách. Nebo třeba zateplení domu Benešova 636-641 a 6 milionu korun. Mám pokračovat?

Zkuste to...
Tak tedy, s dotací se počítá na areál chrámu sv. Bartoloměje, konkrétně půjde o 86 milionů, na nový pavilon MŠ Chelčického bude 14 milionů, rekonstrukci ubytovny v Legerově ulici zhruba 8 milionů, plošná výsadba zeleně v průmyslové zóně 6,5 milionu. Vážně bych mohl pokračovat ještě dále, těch projektů je spousta. Pro rok 2017 je ve hře téměř 200 miliónů korun pro Kolín z dotačních peněz, to je jednoznačně rekordní množství v naší historii. Tím spíš, když máme rozpočet kolem jedné miliardy. 

Ale abyste se jen nechválil. Kde Kolín tlačí bota, co je třeba zlepšit?
Nejen Kolín, ale mnoho dalších měst trápí doprava. Počet automobilů se od roku 1970 zdesetinásobil! Dnes po silnicích v České republice jezdí více než pět milionů aut. Ano, Kolínu pomohl obchvat, ale nevyřešil vše. Ideální, jak mi všichni Kolíňáci potvrdí, by byl obchvat severní. Ale to je vzdálená budoucnost.

Co děláte teď pro zlepšení? 
Samozřejmě připravujeme změny. Pokud jde například o revitalizaci průtahu městem, tam mám pozitivní zprávu. Jednání momentálně směřují konstruktivně ke konci a dá se předpokládat, že se nám podaří od ŘSD dostat průtah do majetku města už letos. Poté můžeme začít s jeho revitalizací, doplněním o zeleň, parkováním, infrastrukturou pro cyklisty a tak dále. Prostě se zacelováním jizvy.

Co velký kruhový objezd u Jednoty? Tam to občas vázne...
Ano, máme vizi, jak toto místo upravit tak, aby to mělo pozitivní vliv na plynulost dopravy. Ale to si zatím nechám pro sebe, protože řešení teprve projektanti prověřují. 

Zmínil jste cyklostezky. Na co se mohou obyvatelé Kolína v tomto ohledu těšit?
Systém ucelenosti cyklostezek a obecně infrastrukturu pro cyklisty je třeba změnit. Už na tom pracujeme. Vzniká nám nový generel návrhu tohoto propojení, který bude hotov v první polovině letošního roku. Zároveň plánujeme prodloužení cyklostezky po ulici Třídvorské a projektujeme 2,5 kilometru dlouho cyklostezku od nádraží až na Šťáralku.

Na co byste nalákal turisty, proč by k vám měli dorazit?
Obecně na krásné historické město s velkým potenciálem. Zejména samozřejmě na parléřovský chrám svatého Bartoloměje, na židovskou synagogu a hřbitov nebo na naši rozhlednu – Vodárnu. Je toho hodně, ale slovy se to nevyjádří, přijeďte sami a poznejte Kolín!