Kolínský stop hazardu nese ovoce: Jak moc se snížila kriminalita?

V Kolíně se snaží bojovat s hazardem a zatím úspěšně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kontroverzní věc, o které se toho hodně namluvilo. Zrušit hazard a přijít o zisky s ním spojené? Nebo dbát na větší bezpečnost? V Kolíně se ukázalo postupné rušení herních automatů jako skvělý krok. Jak se to projevilo na trestné činnosti a kriminalitě?

Politické strany většinou naslibují hory, doly, realita je však většinou někde úplně jinde. Jenže to evidentně není případ kolínského STANu, za který kope i kolínský místostarosta Michael Kašpar. Právě s ním v čele se hodně bojuje o zvýšení bezpečnosti ve městě.

Omezení hazardu

Právě hazard velmi často vede k trestné činnosti, a to jak přímo, tak i nepřímo. Frustrace z toho, že vám "jednoruký bandita" vezme celou výplatu, je totiž často taková, že si to hráči vylévají na personálu heren nebo také následně na svých blízkých. Samozřejmě s něčím podobným je spojena i nadměrná konzumace alkoholu. Tyto dva aspekty jsou pak často předzvěstí trestné činnosti.

Poslanecká sněmovna schválila loterijní zákon, který platí od 1. ledna 2017. Pravidla pro provoz loterijních a sázkových her a přístrojů jsou nejpřísnější v historii. Firmy budou platit víc na odvodech a hráči by měli být lépe chráněni než dosud. 

"Jedním z našich hlavních volebních slibů bylo zrušení hracích automatů v Kolíně. Ten jsme splnili," pochlubil se Kašpar. "V současné době dobíhají odvolací řízení zhruba 30 přístrojům, konkrétně videoloterijním terminálům, které mají povolení. Drtivá část jich však z Kolína zmizela." 

Jde to ruku v ruce 

Výherní hrací přístroje, jejichž provozování je v povolovací kompetenci města, skončily se startem letošního roku. Samozřejmě byly problémy, stále totiž probíhají kontroly na legální provoz a dokonce byly i uloženy pokuty. Regulace hazardu ve městě už ale za pár měsíců přinesla poměrně dost ovoce.

Regulace hazardu v Kolíně pomáhá i k objasněnosti trestné činnosti. V roce 2013 se našel důvod podobných přečinů ve 22 % případů, naopak loni hned ve 42 % a letos dokonce v 56 %. 

"Zatím je to sice jen krátká doba, ale policejní statistiky i přímé informace od zdroje o nočním klidu a zásadním snížení počtu nočních krádeží jasně sdělují, že to má souvislost. Byl to dobrý krok, za čímž si stojím! Nelegální provozovny se kontrolují velmi pečlivě ve spolupráci se státní i městskou policií," uvedl Kašpar. 

Kriminalita ve městě poklesla skutečně výrazně. Srovnáme-li celkový počet trestných činů v Kolíně, tak v roce 2013 jich bylo spácháno 470, o rok později 380, v roce 2015 pak 224 a minulý rok dokonce již "pouze" 170.

K velkým pokrokům došlo, i co se týče majetkové trestné činnosti. Konkrétně před čtyřmi lety policie šetřila rovných 313 případů, minulý rok to přitom bylo pouze 83. K velkému progresu došlo i v rámci vloupání do garáží a aut, kterých policie v roce 2013 řešila hned 132 a naopak minulý rok pouze 29. 

Z podobných statistik je naprosto evidentní, že krok kolínské radnice byl správný. Otázkou je, zda se tím budou inspirovat i jiná města. V každém případě regulace hazardu a především výherních hracích automatů je skvělá prevence trestné činnosti. 

Bojuje se i v "gamblerském" Českém Brodě

Problémy s výherními hracími automaty samozřejmě nebyly a nejsou pouze v Kolíně. Velký boj s nimi svádí i radnice v Českém Brodě. Míst, kde si můžete zajít na forbes, je tam stále hodně, ač se pracuje na opaku. 

"Herny jsou ve městě čtyři. Automaty v restauracích mezi ně počítat nemůžeme, navíc jim postupně končí platné povolení k provozování," popsal situaci starosta města Jakub Nekolný. Co s tím? Radnice se sice snaží, ale "kolínského efektu" zatím nedosahuje ani náhodou.