Do tržnice SAPA mířilo zapáchající maso, zadrželi ho veterináři

Maso bylo přepravováno při teplotě 24 stupňů Celsia
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Zkažené maso bylo v teple převážené prodejcům do tržnice SAPA. Veterinární správa ho znehotnotila a vede správní řízení o pokutě. Jedná se o několikátý případ v této tržnici.

Státní veterinární zpráva kontrolovala z podnětu policie 1. června 2016  vozidlo zásobující prodejce a restaurace v tržnici SAPA. Vezlo 170 kilogramů masa, vnitřností, krve a masných výrobků. Maso bylo v teple zjevně zkažené a přepravce neměl doklady o původu masa.

"Z důvodu ohrožení zdraví spotřebitelů bylo převážené zboží znehodnoceno barvou. Kontrolovaná osoba je bude muset na své náklady nechat neškodně zlikvidovat," informoval mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.  O pokutě rozhodne správní řízení.

Teplota masa naměřená při kontrole provedené dosahovala 24 °C. Podle předpisů přitom teplota syrového vepřového nesmí přesáhnout 7 °C, u vnitřností jen 3 °C.

Došlo k vážnému porušení zákona o potravinách. "Kontrolovaný podnikatel ze Středočeského kraje porušil legislativu tím, že uváděl do oběhu potraviny neznámého původu, navíc smyslově změněné. Automobil, jímž dotyčný maso přepravoval, nebyl navíc vybaven ani schválen pro přepravu potravin," uvedl mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Jedná se o několikátý letošní případ závažného porušení pravidel veterinární hygieny zjištěný v areálu SAPA. Kontroly tržnice jsou letos prováděny častěji a to především na základě podnětů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. V loňském září jsme informovali o věci Nelegální porážka telat v Písnici. V březnu 2016 vyšlo najevo, že v tržnici Sapa se mělo prodávat závadné maso. Následoval případ Plíseň a myší trus, výrobna tofu v tržnici Sapa. V dubnu kontroloři odhalili v SAPĚ nelegální masnu.

V pozitivnějším duchu se nese článek SAPA - svět nekončících nákupů. O minulosti největší vietnamské komunity v Čechách se můžete dočíst v článku Malá historie Malé Hanoje