Nenechte si zkazit dovolenou! Jak zabránit zlodějům, aby vám vybrali auto?

Důležité je nenechávat auta bez dozoru
 

Prázdniny jsou doslova za rohem a čas dovolených se přiblížil. Zároveň však také začínají žně pro zloděje, chmatáky a další nekalé živly. Dálniční policisté z Rudné upozorňují řidiče, aby při cestách zaměřili pozornost na svá odstavená vozidla v době, kdy zastaví a auto opustí na dálničních odpočivadlech nebo u benzinek.

Právě v letních měsících, kdy lidé převážejí zavazadla a věci na dovolenou, zaznamenávají dálniční policisté zvýšený nápad trestné činnosti v souvislosti s vloupáním do zaparkovaných vozidel. "Pachatelé, kteří většinou pracují ve skupinách, vyčkávají na okamžik, kdy osádka automobil opustí. V nestřeženém okamžiku se do něj vloupají. K případům dochází většinou v nočních hodinách," popisuje policejní mluvčí Marcela Pučelíková. 

Lumpové si vybírají především ta vozidla, ve kterých jsou viditelně odložené věci. Není však výjimkou, že provedou vloupání také do zavazadlových prostorů. O prázdninách nemusí mít ani extra štěstí, aby tam našli zlatý důl. "Pokud se někdo stane obětí takového jednání, měl by na místo neprodleně přivolat policisty. Důležití jsou také svědci celé události, kteří mohou výrazně přispět k objasnění případu." 

Tihle zloději vybrali auto plné nedoručených balíků. Hledali něco konkrétního?

Terčem pachatelů vloupání se však stávají také řidiči kamionů, kteří v povinné době odpočinku většinou zůstávají v kabinách svých nákladních vozidel a spí. Tohoto okamžiku využili zloději na dálnici D5 v úseku od nultého do 43. km, který spadá do kompetence dálničních policistů z Rudné. Ti od začátku letošního roku vyjížděli již k sedmi takovým případům.

Pachatelé často rozříznou plachu návěsu, ze kterého pak odcizí převážený náklad. Někdy vytočí podpěrné vzpěry návěsu z toho důvodu, aby nedocházelo k náklonu při pohybu osob uvnitř, překonají jistící zámek a kamion vykradou. "Z návěsů zmizely tímto způsobem převážené pneumatiky, autobaterie a elektronika. Kuriózním případem bylo odcizení několika beden žvýkaček," dodala Pučelíková.  

Partička zlodějů skončila. Vybrali několik aut, pak nad nimi spadla klec.

V jednom případě zloději odcizili televizory, přičemž byli s největší pravděpodobností vyrušeni a z místa utekli. Dálniční policisté na místo přivolali policejního psovoda. Tomu se za pomoci policejního psa podařilo vypátrat místo v křoví, kam pachatelé odcizené televizory odložili. I když se policisté snaží na odlehlých místech hlídkovat, nemohou být všude. Jediným zaručeným receptem tak je nenechávat auto bez dozoru. Policie i bez toho bude mít plné ruce práce.